Skip to content

RECEPT ZA BRZINSKI RIBANAC IZ TEGLE: KADA VAM SE PRIJEDE KISELI KUPUS

    Podijelite sa prijateljima

    Najbolje je napraviti manju količinu kupusa ribanca kako biste bili sigurni da se neće pokvariti ili da ćete morati da ga bacate.

    Zima bez kiselog kupusa i kupusa ribanca je nezamisliva. Iako ga možete kupiti i u prodavnici, najbolji ukus kiselog kupusa dobićete ako ga sami pravite kod kuće. 

    Od kupusa ribanca prave se najukusnije salate i podvarak, pa bi za njega trebalo uvek da napravite mesta na polici. Danas vam donosimo recept za manju količinu kupusa ribanca.

    Potrebno je da se isecka kupus, posoli, a potom da se utrlja so. Nakon toga se stavlja u teglu i potapa vodom.

    Kupus će početi da oslobađa sopstvenu tečnost, stvarajući svoju salamuru. Posle 3-10 dana kiseli kupus biće fermentisani spreman za konzumaciju.

    Fermentisan kiseli kupus može da se čuva u podrumu ili frižidru mesecima, a uz to je veoma zdrav. Napravite manju količinu kupusa ribanaca koju nećete bacati! Ako niste sigurni koliko vode i soli treba da dodate, donosimo vam recept koji će rešiti sve nedoumice.

    Sastojci:

    1 srednja glavica kupusa

    1,5 kašika soli

    1 kašika kima (opciono)

    Recept za manju količinu kupusa ribanca:

    Sa kupusa najpre uklonite uvele listove, pa isecite na četvrtine i jezgro isecite. Potom usitnite kupus, a onda ga prebacite u veću činiju i pospite solju.

    Rukama sjedinite kiseli kupus i so. Ovaj proces bi trebalo da traje oko 5-10 minuta. Po želji, možete dodati i kim.

    POPULARNO:  KREMASTA SALATA 2 U 1 : MOŽE DA BUDE I POSNA I MRSNA VARIJANTA

    U sterilisane staklene tegle stavljajte kupus ribanac, a povremeno nabijte rukom iseckani kupus.

    Nemojte cediti tečnost koju kiseli kupus ispušta. Možete ga prekriti listovom kupusa kako biste bili sigurni da je seckani lupus potopljen u tečnosti.

    Trebalo bi da na list kupusa stavite manji i teži predmet kako bi stiskao kupus. Teglu pokrijte krpom, a onda pričvrstite gumicom.

    Tokom naredna 24 sata pritiskajte povremeno težim predmetom kupus. Ako nakon 24 sata tečnost nije narasla iznad kupusa, rastvorite 1 kašičicu soli u 1 šoljici vode i dodajte toliko da potopite kupus. 

    Kupus ribanac držite na tamnom mestu na temperaturi između 18-23°C. Svakodnevno proveravajte da li je kupus potopljen u tečnost i po potrebi stiskajte čvrstim predmetom.

    Nakon 3 dana isprobajte. Proces fermentacije traje od 3 do 10 dana. Možete primetiti mehuriće ili penu na vrhu što je uobičajen deo procesa fermentacije.

    Ako primetite buđ, skinite delove na kojima se uhvatila i proverite da li je vaš kupus ribanac potpuno potopljen u tečnost.

    Ostatak kupusa koji nije uhvatila buđ može da se jede. Kada kupus ribanac fermentira, skinite krpe i gumice, stavite poklopac i skladištite u frižideru.

    Do 2 meseca (ili duže) kupus ribanac može se čuvati na ovaj način. Možete napraviti posnu čorbu od kupusa ribanca.

     Izvor: StvarUkusa