Skip to content

UPALA PANKREASA JE JEDAN OD NAJJAČIH BOLOVA U TELU: OVO SU SIMPTOMI KOJI UKAZUJU DA VAŠE TELO OZBILJNO PATI

  Podijelite sa prijateljima
  UPALA PANKREASA

  Kad pankreas zaboli znajte da je sav hedonizam stigao na naplatu. Sve što treba da radite je da se odmah obratite doktoru…

  Pankreatitis (upala pankreasa) se najčešće javlja kada dođe do zastoja u protoku digestivnih enzima i ti enzimi počnu da napadaju sam pankreas.

  Tada se javljaju neprijatnost i jaki bolovi u stomaku.

  Pankreatitis koji traje duže vreme može da smanjiti funkcionalnost pankreasa i dovesti do smanjenja njegove sposobnosti da luči normalne količine probavnih enzima i hormona.

  To utiče na rad pankreasa i uzrokuje lošu apsorpciju nutrijenata, što često rezultira različitim oboljenjima, uključujući i dijabetes.

  Vrste pankreatitisa

  Pankreatitis može biti akutan i hroničan. Akutni pankreatitis je stanje kod koje upala traje kraći vremenski period (uglavnom se stanje kod akutnog pankreatitisa poboljša u roku od nedelju dana i pacijent izlazi iz bolnice nakon pet do deset dana), dok je za hronični pankreatitis karakteristično duže trajanje – on može trajati godinama, a prate ga upala i drugi simptomi, piše Balkan Bašta.

  Akutni pankreatitis

  U pitanju je iznenadna upala pankreasa koju prati blag do umeren osećaj neprijatnosti. Uz pravilan tretman, većina pacijenata se potpuno oporavi, ali u najtežim slučajevima, akutni pankreatitis može rezultirati infekcijom, krvarenjem u žlezdu, stvaranjem ciste i težim oštećenjem tkiva. Teži oblik pankreatitisa je povezan sa oštećenjem drugih vitalnih organa, uključujući pluća, bubrege i srce.

  POPULARNO:  5 SUPER RAZLOGA: EVO ZAŠTO TREBA DA PIJETE ČAJ OD ĐUMBIRA!

  Uzroci akutnog pankreatitisa su:

  – Kamen u žuči: najčeći uzrok akutnog pankreatitisa jeste kamen u žuči koji blokira put digestivnim enzimima i hormonima i ta blokada može dovesti do upale pankreasa.

  – Previše triglicerida u krvi: povišen nivo triglicerida može izazvati oštećenje ćelija pankreasa slobodnim radikalima.

  – Alkoholizam: prekomerna konzumacija alkohola je velik faktor rizika za različita oboljenja pankreasa.

  – Autoimuni pankreatitis: ovo je redak slučaj upale pankreasa, ali se javlja kada imuni sistem organizma počne da napada pankreas.

  – Povreda: povreda pankreasa (udarac u stomak, saobraćajna nezgoda) može izazvati upalu pankreasa.

  – Cistična fibroza: cistična fibroza je hronična genetska bolest za koju je karakteristično lučenje veoma gustog i lepljivog mukusa koji sužava disajne puteve u plućima, kao i puteve u digestivnom traktu.

  Lekovi: Određeni lekovi koji sadrže estrogen, kortikosteroidi i neki antibiotici mogu izazvati upalu pankreasa, bilo zbog direktnog toksičnog efekta, bilo kao nuspojavu.

  Viralne reinfekcije zauški: U odraslom dobu su veoma redak, ali moguć uzrok pankreatitisa.

  Simptomi akutnog pankreatitisa su: mučnina, povraćanje, otečen stomak i bol u tom predelu koji se pogoršava nakon jela, bol u gornjem delu stomaka, bol u stomaku koji se širi u leđa, povišena temperatura i groznica, ubrzan puls.

  Pages: 1 2 3