SAVJETI

AKO HOĆETE DA SMRŠATE, AUTOFAGIJU PRIMENJUJTE OVAKO”: DOKTOR IVANOV IZNEO DETALJAN PLAN

Podijelite sa prijateljima

Autofagija je režim ishrane koji je sve zastupljeniji među ljudima, a oni koji je koriste kažu da su izgubili i do 10 kg

Autofagiji jedni pristupaju iz želje da smršaju, a drugi kako bi zadržali zdravlje. Bilo kako bilo, ovaj režim ishrane je sve popularniji kako vreme prolazi.

Kada je pre par godina gostovao na RTS Ordinaciji, dr Dragan Ivanov je objasnio sve što treba da znate o autofagiji:

“Autofagija nije gladovanje. Ona je zaista zadivljujuće veličanstvena i dokaz da je ona takva jeste da je 2016. godine Japanac Jošinori Ošumi dobio Nobelovu nagradu, ne zato što je on smislio autofagiju, nego je registrovao autofagiju i pokazao kako ona deluje, šta je pokreće, šta je koči.

Pod pojmom autofagije podrazumevamo jedan proces koji se sastoji iz dva dela. Prvi deo procesa je prepoznavanje, a drugi reciklaža.

U toku procesa autofagije telo prepoznaje ono što je ostarelo, što je nefunkcionalno, prepoznaje mutirane i maligne ćelije, patološke mikroorganizme koji mogu da izazovu određenu bolest, prepoznaje smeće koje se nalazi u našim ćelijama, toksine.

POPULARNO:  BUĐ NA ZIDOVIMA: REŠITE SE NA PRIRODAN NAČIN

Onda se pokrene drugi proces, razgradnje ili reciklaže.

Organizam to prepozna, razgradi, reciklira i onda od tog novonastalog recikliranog materijala stvara druge, mlade funkcionalne ćelije.

Ili od tog recikliranog materijala organizam dobija novo gorivo, zahvaljujući kojem ima više energije”, pojasnio je doktor šta je zapravo autofagija.

Dr Ivanov kaže da proces autofagije postoji u svakom organizmu, ali mora da se aktivira, a za to postoje tri načina.

“Taj proces je u svakom organizmu, ali mi moramo da ga uključimo. To možemo na nekoliko načina – najvažniji i nabitniji način je da poštujemo jedan veoma važan, a nažalost zanemaren, princip ishrane.

Aktivira se ako 12-16 sati ne jedemo ništa. Ne kažem da je to gladovanje nego ne jedemo 12-16 sati. Kada ističe 12 sati, uključuje se autofagija i ona počinje da donosi značajna, zadivljujuća i veoma korisna stvar”.