Skip to content

DA LI JE PREPORUČLJIVO ZAMRZNUTI KISELI KUPUS

  Podijelite sa prijateljima

  Kiseli kupus sadrži brojne korisne supstance za naše telo, ali da li je poželjno da ga zamrzavamo? Donosimo vam proveren odgovor.

  Kiseli kupus je omiljeni deo zimnice mnogima, a od njena se pravi i brojni neodoljivi specijaliteti.

  Osim što ima sjajan ukus, vrlo je zdrav i pun vitamina, a brojne domaćice su u nedoumici – da li ga stavljati u zamrzivač ili ne. Evo odgovora!

  Naime, u 100 grama kiselog kupusa ima 14,7 mg vitamina C, 10,4 mg holina, 30 mg, kalcijuma, 13 mg magnezijuma, 661 mg natrijuma itd.

  Pri tome, u procesu fermentacije se proizvode probiotici koji su od izuzetnog značaja za digestivni sistem, pa se zbog dobrog balansa mikroorganizmima kiseli kupus preporučuje pacijentima koji boluju od stanja prouzrokovanih disbalansom crevne flore, naročito nakon terapije antibioticima.

  Glavni nedostatak smrzavanja je promjena konzistencije. Nakon zamrzavanja koncentracija vitamina C u proizvodu opada, iako su korisne kiseline sačuvane. Iz tog razloga smrzavanje se koristi kao poslednje sredstvo.

  Način zamrzavanja:

  Spremite kese za zamrzavanje kapaciteta od pet litara. Iseckajte listove što sitnije da biste lakše pakovali. Kašikom ubacujte malo po malo kupusa i budite oprezni da ne punite kesu do vrha.

  POPULARNO:  KAKO SE NEGUJU MUŠKATLE: TRI SAVETA ZA GAJENJE OMILJENOG PROLEĆNOG CVEĆA

  Imajte u vidu da će se voda “proširiti” kad se zamrzne, pa može da dođe do pucanja, zbog čega je najbolje da pri vrhu ostavite slobodan prostor od 2,5 do 5 centimetara.

  Potom istisnite što više vazduha iz kese i dobro je zatvoreti, pa odložite u zamrzivač.

  Nakon odmrzavanje, kupus iskoristite odmah ili kroz 3, 4 sata, posle toga će postajati sve mekši, a ponovo vraćanje u zamrzivač nikako nije preporučljivo.

  Izvor: StvarUkusa