Skip to content

OD SAMO 2 SASTOJKA NAPRAVITE DOMAĆI BELI SIR KOD KUĆE

  Podijelite sa prijateljima

  Ako volite da jedete sir, predlažemo vam da isprobate i ovaj recept. Lako ćete ga napraviti kod kuće.

  Naše bake su nekada stalno pravile domaći sir, kajmak… Danas ljudi nemaju vremena time da se bave, pa je lakše da kupe.

  Ipak, pravljenje domaćeg sira nije nimalo teško, a potrebno vam su vam samo 2 sastojka koja već imate kod kuće. Od mleka i sirćeta možete da napravite najukusniji beli sir. 

  Sastojci:

  1,5 l mleka 

  2-3 kašike sirćeta 

  Recept za domaći beli sir:

  Korak 1

  Zagrejte mleko 

  Mleko sipajte u šerpu i stavite da se zagreje na šporetu, na srednjoj temepraturi. Povremeno promešajte, kako se mleko ne bi zalepilo za dno šerpe.

  Kada mleko proključa, isključite šporet i sipajte sirće. Mešajte dok sir ne počne da se formira. Odovojiće se od surutke. 

  Napomena: Ako vidite da se sir nije lepo formirao, dodajte još jednu kašiku sirćeta u mleko i vratite na šporet. Kuvajte dok ne počne da se odvaja i onda odmah ugasite šporet i sklonite. 

  POPULARNO:  OVO SVAKA DOMAĆIĆA TREBA DA ZNA: AKO MISLITE DA MIKROTALANSA SLUŽI SAMO DA ZAGREJETE HRANU, VARATE SE - NAUČITE PAR TRIKOVA I OLAKŠAJTE SEBI ŽIVOT

  Korak 2

  Pripremite cediljku

  Uzmite neku posudu i preko stavite cediljku, a u nju i čistu gazu. Sipajte sir u cediljku sa sve surutkom, pa podignite ivicu gaze na gore i dobro zatgnite i dodatno procedite.

  Isperite pod vodom kako biste uklonili miris sirćeta. Dodatno procedite. 

  Korak 3

  Napravite sir 

  Kada ste dobro procedili, oblikujte sir sa sve gazom po želji, pa ostavite da visi pola sata iznad sudopere ako je moguće.

  Zatim stavite sir sa sve gazom na dasku i preko stavite šerpu punu pirinča. Ostavite da odstoji nekih 3 sata. Izvadite sir iz gaze i isecite na kocke. 

  Izvor: Stil