Skip to content

OVO JE NAJZDRAVIJA RIBA KOJU MOŽETE DA POJEDETE

  Podijelite sa prijateljima

  One su dragocen proizvod i antioksidans. Pomažu u jačanju membrana ćelija organizma na račun neutralizacije slobodnih elektrona

  Celokupna vitalnost organizma može da se obezbedi samo jednom vrstom ribe.

  Malo ko razmišlja o koristi skuše koju ona ima za organizam, više cene samo njene kvalitete ukusa.

  Svaki proizvod ima hemijska svojstva i na određeni način deluje na organizam.

  U hemijskom sastavu skuše ima mnogo belančevina i masnoća, a njih ima više u ribi ulovljenoj tokom zime u severnijim regionima.

  Uobičajena količina masti je 13 grama što je dovoljno da se riba definiše kao masna.

  Belančevina je u proseku 18 grama i apsorbuju se tri puta brže od belančevina u goveđem mesu.

  Skuša je niskokalorična riba. 

  Da bismo dobili dnevni unos kalorija, treba da pojedemo otprilike 700 grama ribe, ali ne bi trebalo da zaboravimo o mastima u njoj.

  Nezasićenih masnih kiselina u skuši je u velikim količinama. One su dragocen proizvod i antioksidans. Pomažu u jačanju membrana ćelija organizma na račun neutralizacije slobodnih elektrona.

  To su radikali koji mogu da probiju zidove ćelija i da naruše njihovu aktivnost. To dovodi do pojavljivanja niza oboljenja, uključujući i onkološka. Da bismo to izbegli, važno je da se hranimo odgovarajućim proizvodima.

  Nije slučajno što se deci daje riblje ulje – ono je puno nezasićenih masnih kiselina. Hemijski sastav skuše blagotvorno utiče na harmonični rast i razvoj dece i veoma je koristan i za trudnice i dojilje.

  POPULARNO:  UKUSNA PITA IZ TIGANJA OD 3 KROMPIRA I JAJA: NEMA JEFTINIJE

  Kako bi se izbegao disbalans između rasta i razvitka unutrašnjih organa kod adolescenata, skuša treba da bude prisutna u njihovom režimu ishrane.

  Dragoceni sastojci skuše su i mineralne materije. Ona sadrži kalijum, fosfor, fluor, sumpor, cink, hlor, natrijum. To su mikroelementi ogromne koristi. Celi spektar vitamina B je sadržan u ovoj ribi. Velika je koncentracija vitamina B12 i vitamina PP.

  Vitamin B pomaže u sintezi DNK i učestvuje u metabolizmu masti. Česta ishrana sa skušom reguliše šećer u krvi, pomaže sistemu organa za varenje i jača nervni sistem. Pomaže u stvaranju hemoglobina i zasićenju kiseonikom.

  Zahvaljujući mastima i nezasićenim masnim kiselinama ona je mnogo korisna za mozak, kožu i kosu. Velika koncentracija fosfora pomaže u izgradnji mnogih fermenata koji su pokretači hemijskih reakcija ćelija.

  Celokupna vitalnost organizma može da se obezbedi samo jednom vrstom ribe. Fosforne kiseline u skuši su tkivo ljudskog skeleta, zbog toga je ona mnogo korisna za decu, ali i za odrasle, s obzirom na to da se s godinama kod njih pojavljuju problemi sa mišićno-koštanim aparatom.

  Izvor: Espresso