SAVJETI

6 BILJAKA NIKAKO NE SMETE SADITI BLIZU PARADAJZA: DONEĆE MU SAMO BOLESTI

Podijelite sa prijateljima
Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je 253608_shutterstock-81376654_ls-1.jpg
OVIH 6 BILJAKA NIKAKO NE SMETE SADITI BLIZU PARADAJZA

Verovatno znate kako loše komšije mogu negativno uticati na naš život. Isto je i sa biljkama

Paradajz je biljka koja veoma drži do komšiluka. Osim što voli da je posadite u bogato nađubrenu zemlju, paradajz će uživati samo pored određenih biljaka – komšija.

Donosimo vam spisak od 6 biljaka koje ne smeju da se sade pored paradajza:

1. Kupus

Kupus i sve biljke slične kupusu (kafriol, brokoli, prokelj i td) ne smeju da se sade pored paradajza. Zašto? Zato što su one kao i paradajz veliki potrošači vitamina i minerala iz zemljišta pa ako ih posadite jedno blizu drugog uzimaće snagu od komšije i ni jedna biljka neće bujati i rasti.

2. Kukuruz

Još jedan loš komšija za paradajz je kukuruz ali iz drugog razloga. Naime, ako posadite kukuruz blizu paradajza moguće je da ćete time svom paradajzu obezbediti parazita – kukuruznu zlaticu ili paradajznog crva koji će bušiti plod i od useva nećete imati ništa.

POPULARNO:  KAKO SE KUVA BRAON PIRINAČ

3. Komorač

Komorač je jednostavno loš komšija i tu pomoći nema. Stoga baštovani predlažu da se komorač sadi odvojeno u saksiju jer jednostavno ne prija ni jednoj biljci pa tako ni paradajzu.

Smatra se da komorač oslobađa hemikaliju koja usporava rast ostalih biljaka koje se nađu u njegovoj blizini.

4.Patlidžan

Iako se odlično slažu na tanjiru, patlidžan odvojeno sadite od paradajza. Ove dve biljke udružene jedan drugoj prenose bolesti koje su veoma teško izlečive. Stoga, ništa ne pitajte – samo ih razdvojite u bašti.

5. Krompir

Ista priča kao i sa patlidžanom i paradajzom – krompir će napasti iste bolesti kao i paradajz stoga ih odvojeno sadite. Krompir može da ošteti koren paradajza koji zahteva širinu i dubinu.

6. Orah

Orah oslobađa hemikalije koje utiču na rast ostalih biljaka. Da li ste primetili da ni korov ne raste ispod oraha? Stoga se ni jedno povrće ili voće ne sadi u blizini drveta oraha.

Izvor: Stil