LJEKOVITO BILJE

NJENO VELIČANSTVO ZOVA: NIKADA SE NE BERE POSLE KIŠE

Podijelite sa prijateljima

Sad je pravo vreme za branje i pravljenje soka od ove biljke

Zova je izuzetno lekovita biljka koja počinje da cveta u maju, pa je ovo idealno vreme za njeno branje. Cvetovi se beru kad nema kiše i daleko od zagađenja.

Nisu samo njeni cvetovi lekoviti već i miris, koji ima relaksirajuće i umirujuće dejstvo na nervni sistem, posebno kod nesanice.

Čaj

Koristan je protiv prehlade, gripa, sinuzitisa, upale krajnika, upale grla, reumatoidnih oboljenja i astme, podstiče znojenje, odličan je diuretik i čisti organizam od toksina.

Pravi se tako što se pet cvetova zove prelije sa 250 ml vode, a kad odstoji 15 minuta, procedi se.

Može se piti pola sata pre jela nekoliko puta na dan.

Sok

Često se priprema u našim domaćinstvima. Recept je uglavnom svuda vrlo sličan: 20 cvetova zove potopimo u litar vode i ostavimo da stoji 24 sata.

POPULARNO:  KANTARION: KAŽU DA JE OVO NAJMOĆNIJA BILJKA NA NAŠIM PROSTORIMA JER MOŽE DA LEČI RAZNE BOLESTI A NE KOŠTA NIŠTA

Drugi dan procedimo i dodamo kilogram šećera pa mešamo dok se ne otopi. Sirupu dodamo sok od dva limuna, sipamo ga u sterilisane flaše i dobro zatvorimo.

Limunada

Sirup se može iskoristiti i za pripremu ukusne i okrepljujuće limunade u letnjim mesecima. Kad napravite limunadu, zasladite je njime i – to je to!

Izvor: Stil