Skip to content

NOVAK ĐOKOVIĆ BEZ OVOG VOĆA NE IZLAZI NA TEREN: HRANA BR. 1 ZA DUGOVEČNOST JAČA KOSTI I SRCE I PODMLAĐUJE TELO

    Podijelite sa prijateljima
    NOVAK ĐOKOVIĆ
    NOVAK ĐOKOVIĆ

    Ovi slatki plodovi su najbolja hrana za dugovečnost.

    Mnogi nutricionisti oklevaju da preporuče urme kao zdravu namirnicu jer su visokokalorične – u 100 g ima 280 kalorija. Ali, da budemo iskreni, teško da će neko pojesti 100 g ovog preslatkog voća. 

    Urme sadrže veliku količinu vitamina i minerala. Osim toga, u sušenom obliku praktično ne sadrže masna vlakna, ali zato imaju 23 aminokiseline neophodne za pravilno funkcionisanje organizma.

    Nijedna druga namirnica nema takvu količinu navedenih supstanci u sastavu. Za šta su još korisne urme?

    I Novak Đoković, koji je nakon “golgote” u Australiji i odbijene vize sada na putu za Dubai, otkrio je jednom prilikom da ovo voće jede kad mu je potrebna energija. 

    Normalizuju rad creva

    Zbog visokog sadržaja vlakana, urme stimulišu peristaltiku i uklanjaju toksine iz organizma. Povremena konzumacija urmi pomaže u sprečavanju upale u gastrointestinalnom traktu i potiskuje patogenu mikrofloru. One su dobra prevencija hemoroida.

    POPULARNO:  OVA BITNA ŽLEZDA U NAŠEM TELU NAM POMAŽE DA HRANU PRETVORIMO U GORIVO I ENERGIJU

    Jačaju kosti

    Mikroelementi u urmi jačaju koštano tkivo, a pomažu i starijima u borbi protiv razvoja osteoporoze. Ovo voće je takođe bogato bakrom, selenom i magnezijumom, koji učestvuju u formiranju kostiju. A cink i fluor su korisni za zube.

    Usporavaju starenje

    Urme su poznate i po svojim antioksidativnim svojstvima, koja mogu da uspore proces starenja. Sadrže prilično visok procenat vitamina B, koji pomaže koži da održi glatkoću i elastičnost.

    Sprečavaju bolesti mozga

    Prethodno pomenuti vitamini B imaju pozitivan efekat na rad centralnog nervnog sistema. Smanjenjem nivoa homocisteina mogu da se spreče opasne bolesti poput Alchajmera. Osim toga, redovno uzimanje urmi poboljšava mentalne funkcije mozga, a posebno pamćenje.

    Jačaju kardiovaskularni sistem

    Urme sadrže kalijum i magnezijum koji pomažu boljem funkcionisanju srčanog mišića i krvnih sudova. Ako redovno imate urme na jelovniku, to će pomoći da stabilizujete krvni pritisak, a smanjićete i rizik od pojave moždanog udara.

    Izvor: Mondo