SAVJETI

ŠTA SE DEŠAVA SA TELOM NAKON ŠTO POPIJEMO VIŠE OD 2 ŠOLJICE KAFE? OVO NIKAD NE BISTE MOGLI NI DA ZAMISLITE

Podijelite sa prijateljima

Dok neki ljudi ne konzumiraju pića s kofeinom jer posle njih počnu da se osećaju nervozno, mnogi ne mogu da zamisle dan bez svoje omiljene šoljice kafe. Ali kako ona utiče na zdravlje?

Iako pijenje previše kafe može da ima neke neprijatne nuspojave, prava količina može da učini čuda za vaše zdravlje.

Medicinski stručnjaci veruju da je dve do tri šoljice dnevno savršena mera koja će vam omogućiti da iskoristite najviše zdravstvenih koristi.

Evo kako kafa utiče na zdravlje:

1. Dobro je za bubrege

Osim što će vas ujutru razbuditi, kafa može da vam pomogne da sprečite razna oboljenja povezana sa bubrezima. Istraživanja su pokazala da ispijanje dve do tri šoljice kafe dnevno može da pomogne u smanjenju rizika od akutne bolesti bubrega, kada ovi organi iznenada izgube celu ili deo svoje funkcije.

Istraživači veruju da određena bioaktivna jedinjenja u kafi poboljšavaju iskorišćavanje kiseonika u bubrezima, pomažući im da rade efikasnije.

2. Moglo bi da koristi vašem srcu

Iako kafa može da ubrza otkucaje vašeg srca, ako je pijete umereno ona je u stanju da smanji rizik od razvoja moždanog udara. Uživanje u jednoj do dve šoljice crne kafe svakog dana je korisno za vaše kardiovaskularno zdravlje i smanjuje rizik od srčane insuficijencije.

POPULARNO:  OVO SVAKA DOMAĆIĆA TREBA DA ZNA: AKO MISLITE DA MIKROTALANSA SLUŽI SAMO DA ZAGREJETE HRANU, VARATE SE - NAUČITE PAR TRIKOVA I OLAKŠAJTE SEBI ŽIVOT

Međutim, budite sigurni da vaša šolja kafe sadrži kofein – ustanovljeno je da kafa bez kofeina može da dovede do nekih neprijatnih zdravstvenih posledica.

3. Moglo bi da vam produži život

Iako pijenje previše kafe može da izazove prilično opasne nuspojave, prava količina bi mogla da deluje obrnuto. To je zato što dve do tri šoljice kafe dnevno održavaju vaše srce zdravim, tako da vam može pomoći da živite duže.

4. Može da utiče da vaša koža zablista

Praćenje rutine nege kože i korišćenje adekvatnih proizvoda mogu da vam pomognu da postignete besprekoran ten, ali i ispijanje kafe je navika na kojoj će vaša koža da vam bude zahvalna.

To je zbog toga što je kafa bogata antioksidansima i drugim antiinflamatornim jedinjenjima.

Ova važna jedinjenja mogu vašu kožu da zaštite od uticaja štetnih slobodnih radikala i pomognu da duže održite mladalačku, blistavu kožu.

Koliko šoljica kafe popijete dnevno? Koliko ste najviše popili u toku dana?

Izvor: Stil