SLANA JELA

EVO KAKO SE PRAVILNO POHUJU TIKVICE

Podijelite sa prijateljima

Ovaj trik učiniće da vam pohovane tikvice ispadnu ukusnije.

Tikvice su jedna od najpopularnijih letnjih namirnica. To fleksibilno povrće može se dinstati, peći i pržiti.

Od njega se prave niskokalorične alternative za testeninu, ukusne polpete i složenci. Tikvice se mogu staviti čak i u smutije i različite pekarske proizvode.

Mnogi najviše vole tikvice u pohovanom izdanju. Savršeno pohovana tikvica hrskava je spolja i mekana iznutra i ima mnogo ukusa. Iako je nije teško pripremiti kod kuće, mnogi zaboravljaju da je začine kako treba i zbog toga ovo jelo nema svoju punoću.

Ako želite da zaista uživate u odličnom ukusu pohovanih tikvica, začinite prezle i/ili brašno s kojima ćete ih panirati. 

U suve sastojke obavezno dodajte soli, a po želji i bibera, alevu papriku, beli luk u prahu i slično.

Ako ste ljubitelj ljute hrane, u prezle možete dodati nešto čilija u prahu ili kajenskog bibera.

Ukus celog jela poboljšaćete i ako u smesu za paniranje dodate sitno narendanog parmezana i upravo to je trik koji će ovo jelo podići na novi nivo, piše Pun kufer.

Sastojci za pohovanje tikvica:

  • tikvice
  • jaja
  • brašno
  • prezle
  • so, biber, parmezan, aleva paprika i beli luk u prahu

Pohovanje tikvica – priprema:

U tri posude rasporedite 1) pšenično brašno, 2) dobro umućena jaja, začinjena sa malo soli i bibera i 3) prezle začinjene solju, biberom, belim lukom u prahu i narendanim parmezanom.

Tikvice isečene na kolutove blago posolite, pa umočite u brašno, pa u jaja, pa u prezle. Za jači panirani sloj, postupak ponovite, a ukoliko ipak želite da hrskavi omotač bude laganiji, postupak odradite samo jednom.

Kako ispeći hrskave pohovane tikvice

U tiganju na šporetu

Zagrejte ulje u tiganju ili šerpi pa u njega ubacite panirane kriške tikvica. Pecite tikvice sa svake strane oko dva do tri minuta dok omotač ne postane zlatnožut i hrskav. Izvadite tikvice iz ulja i stavite ih na papir za upijanje masnoće pre posluživanja.

U fritezi na vruć vazduh

Friteza na vruć vazduh sjajan je način da ispečete hrskavu hranu bez mnogo dodatog ulja. Panirane tikvice stavite u jednom sloju u fritezu na vruć vazduh na 200 stepeni Celzijusa i pecite ih 6 do 8 minuta dok ne postanu hrskave.

Zavisno od toga kakav model friteze imate, možda ćete morati da okrenete tikvice na drugu stranu na pola pečenja.

U rerni

Tikvice možete ispeći i u rerni bez imalo ulja, ali imajte na umu da ta varijanta možda neće biti sočna kao iz tiganja.

Posložite panirane kriške tikvica u jednom sloju na pleh za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje, pa pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stupeni 20-ak minuta.

Izvor: Stil