LJEKOVITO BILJE

BOKVICA ČUVA DISAJNE PUTEVE I SPREČAVA OBOLJEVANJE PLUĆA

Podijelite sa prijateljima

Bokvica nam je stigla u goste, možete da je sakupljate sve dok biljka cveta, a koren tokom cele godine

Lekoviti su svi delovi bokvice; idite u prirodu, tamo gde je ljudski nemar nije zagadio, dobro će vam doći i sad i tokom zime. Lišće dobro operite, uklonite peteljke (ostavite mali deo, prosušite na vetrovitom, ali od sunca zaklonjenom mestu). Tako pripremljenu bokvicu možete da koristite dve godine.

Pre nego što počnete da pripremate preparate od bokvice, konsultujte se s lekarom jer postoje oboljenja kod kojih nije preporučljivo preterano korišćenje; posebnu pažnju treba da obrate pacijenti koji imaju trombozu – može dodatno da zgruša krv.

U većini slučajeva korišćenje bokvice protiče bez problema, zato je u narodnoj medicini prisutna od davnina. Smatra se da je univerzalan lek.

Sadrži vitamine (posebno vitamin C), minerale, tanine, pektine, gorke materije, alantoin, fitoncide, čak i limunsku kiselinu.

Sirup od bokvice mnogi od nas piju kada obole od respiratornih infekcija: odličan je čuvar disajnih puteva, olakšava iskašljavanje šlajma, sprečava obolevanje pluća.

Listovi bokvice

POPULARNO:  TREŠNJE - OVO VOĆE ČINI 4 MAGIČNE STVARI ZA NAŠ ORGANIZAM

Sirup od bokvice ne morate da kupujete, možete i sami da ga napravite. U staklenu posudu slažite naizmenično sveže listove koje ste prethodno izgnječili i smeđi šećer (3 cm lišća, 1 cm šećera).

Kada stignete do vrha, dobro sve sabijte i ostavite preko noći da se masa dodatno slegne, pa dopunite ujutro posudu istim redom, zatvorite i čuvajte na mračnom mestu koje i leti i zimi ima približno istu temperaturu.

Sirup je spreman za upotrebu posle 90 dana, a kada ga otvorite, procedite sadržaj ako je potrebno. Svež sok nemojte da pijete na prazan stomak (tri puta dnevno posle doručka, ručka i većere), pomešajte ga s malo meda (1:2).

Osim što bokvica obnavlja unutrašnju sluzokožu, ona smanjuje kiselost organizma. Pored toga, čisti krv, povoljno utiče na rad bubrega i jetre.

Zahvaljujući pomenutom alantoinu, koji stimuliše rast i obnovu ćelija, bokvica se upotrebljava za tretiranje problema u gastrointestinalnom traktu, a posebno je korisna ako se pojavi neko kožno oboljenje (lišajevi, akne). Ne zaboravite da možete da je koristite i kao salatu, u supama, varivima.

Izvor: informer