SAVJETI

KAKO ZAŠTITITI BAŠTENSKO CVEĆE OD EKSTREMNE VRUĆINE: OBIČNO ZALIVANJE NIJE DOVOLJNO

Podijelite sa prijateljima

U ovim danima posebna nega potrebna je čak i najotpornijim biljkama..

Sunce i visoke temperature mogu biti poprilično iscrpljujući za biljke u bašti, čak i za one vrste koje ne zahtevaju često zalivanje te podnose toplinu. U situaciji ekstremnih uslova brigu o biljkama treba prilagoditi i pružiti im malo više nege.

Erika Černoh, hortikulturistkinja Državne univerzitetske službe Oregona, otkriva nekoliko odličnih trikova kojima ćete svojim biljkama osigurati što prijatniji boravak napolju za vreme vrućina.

Biljke zalivajte ujutro kako bi imale vremena da upiju potrebnu vlagu pre nego što nastupi najgora vrućina.

Zalivajte duboko u zemlju, najmanje 15 centimetara ispod površine. Listovi su najbolji pokazatelj toga kada je biljkama potrebna voda – jednostavno počnu da venu.

Dobro posmatrajte svoje biljke i ako listovi počnu da se spuštaju, vreme je da ih zalijete. Takođe možete iskopati rupu pokraj biljke, duboku dva do tri centimetra, kako biste videli treba li je zaliti.

Osim toga, valja imati na umu to da je biljke u peskovitom tlu potrebno zalivati češće od onih u glinenom, koje zadržava vodu mnogo duže od peskovitog tla.

POPULARNO:  KOD KUĆE NAPRAVITE KISELO MLEKO

Ako zalivate kanticom, zalivajte blizu tla ispod biljke.

Viseće i prizemne saksije zahtevaju češće zalivanje od biljaka posađenih u zemlju. Češće ih proveravajte tako što ćete zabosti prst u zemlju i videti je li suva. Takođe, za vreme najveće vrućine viseće saksije s cvećem premestite u senku.

Zemlju oko biljaka malčirajte jer će to usporiti isparavanje vode, a za to možete koristiti slamu, kompost ili razgrađeno đubrivo.

Za zaštitu posebno dragocenih biljaka koristite kao senku posebno namenjenu tkaninu – postavite okvir i raširite tkaninu, ali nemojte je stavljati direktno na biljke kako bi biljke imale neometanu cirkulaciju vazduha. Naime, temperatura ispod senke može biti i 10 stepeni niža.

U vreme visokih temperatura izbegavajte sve radnje koje mogu predstavljati dodatni stres za biljku, poput presađivanja, obrezivanja ili đubrenja.

Ako uzgajate sadnice, svakako ih premestite na senovito mesto.

Izvor: Stil