SAVJETI

ZAŠTO ŽENE TREBA DA PIJU SOK OD PARADAJZA

Podijelite sa prijateljima

Menopauza često donosi neprijatne simptome, nelagodu i iznenadne napade vrućine. Žene su u ovom osetljivom periodu podložne gojenju i gomilanjem masnih naslaga tamo gde ih nikad nije bilo.

Studija koju je sa grupom autora objavio Masakazu Terauči sa Medicinskog fakulteta u Tokiju u martu 2015. godine pokazuje da sok od paradajza olakšava tegobe tokom menopauze. 

Blagotvorno dejstvo sok je imao kako na ukupnu potrošnju energije kada se telo ne angažuje u fizičkim aktivnostima – Resting Energy Expenditure (REE), što je inače faktor povezan s brzinom metabolizma, tako i na psihičke tegobe kao što je anksioznost.

Kada žena uđe u fazu perimenopauze, koja vodi ka menopauzi, nivo estrogena i progesterona fluktuira. Zato dolazi do simptoma kao što su talasi vreline (valunzi), ali i povećana telesna težina i noćno znojenje. Stres može pojačati ove tegobe.

Zašto paradajz pomaže?

1. Vitamin B6

Paradajz sadrži značajnu dozu vitamina B 6 koji je vitalno važan za ravnotežu estrogena i progesterona. Upravo u fazama kada su ovi hormoni van balansa, postaje nam teško da kontrolišemo simptome menopauze.

POPULARNO:  VOLUMETRIK DIJETA, NAJBOLJA ZA SKIDANJE KILOGRAMA: JEDE SE SVE, A KILOGRAMI NESTAJU! NAJTRAŽENIJA DIJETA 2021. GODINE

2. Višak kalorija

U fazi pred menopauzu, količina energije potrebna ženskom telu koje nije fizički aktivno smanjuje se za oko 400 kalorija dnevno. Upravo ova činjenica objašnjava zašto žena iznenada dobija na težini iako nije promenila navike u ishrani. Problem ne leži u tome šta tačno ona jede, već u tome što telu nije potrebna ista količina kalorija kao u mladosti. Studija istraživača na čelu sa Masakazuom Teraučijem pokazuje da upravo paradajz povećava nivo energije potreban ženskom telu koje nije fizički aktivno.

3. Antioksidans likopen

Psihološki simptomi koji preovlađuju pre, u toku i posle menopauze mogu biti u vezi s oksidativnim stresom. U navedenoj studiji ističe se značaj antioksidativnog dejstva likopena, moćnog sastojka paradajza koga ima više u soku od paradajza nego u ovoj svežoj namirnici. Umirenje stresa ima za rezultat i sprečavanje valunga.

4. Paradajz protiv triglicerida

Žensko zdravlje ugroženo je i posle menopauze, zbog povećane težine koju prati rizik povišenih triglicerida u krvi. Sok od paradajza nivo triglicerida, ubrzava metabolizam i obara holesterol.

Tekst: Kristina Ivanović

Izvor: Lovesensa