ZANIMLJIVO

NOVI SOJ KORONA VIRUSA SE SVE BRŽE ŠIRI: KRAJ PANDEMIJE NA VIDIKU?OVO SU GLAVNI SIMPTOMI NOVOG SOJA

Podijelite sa prijateljima

Dok su nemački zvaničnici izjavili da bi, ako se ispostavi da je omikron najblaži soj do sada, to bio “rani poklon za Božić čitavoj planeti” jer bi to značilo da će “svesti” koronu na virus nalik gripu, Svetska zdravstvena organizacija ipak upozorava da bi nova varijacija virusa mogla da ima ozbiljne posledice

Iako je prvobitno zaključeno da je zarazniji zbog velikog broja mutacija na spajk proteinu, sada stižu ohrabrujuće vesti…

Omikron, novi soj korona virusa koji je otkriven u na jugu Afrike stigao je u Evropu, a po poslednjim informacijama Velika Britanija je pored Nemačke i Češke treća zemlja u kojoj je registrovan. Svetska zdravstvena organizacija hitno se sastala zbog novog soja korone, a broj njegovih mutacija veći je od bilo kog prethodnog soja, što izaziva strah u naučnom svetu.

SZO je u petak objavila da omikron ima 32 mutacije na spajk proteinu što ga čini veoma zaraznim i opasnijim. Međutim, po poslednjim informacijama koje stižu iz epicentra zaraze ovim novim sojem, postoji mogućnost da je omikron zapravo “bezazleniji” od ostalih mutacija.

Anđelika Kece, predsednica Udruženja lekara Južnoafričke republike izjavila je da omikron izaziva blago oboljenje bez najčešćih simptoma koji se vezuju za ovu infekciju.

“Radi se o blagoj bolesti sa simptomima kao što su bol u mišićima ili umor, koji traju dan ili dva dok se oboleli ne oseća dobro. Do sada, otkrili smo da zaraženi nisu gubili miris i ukus. Mogu da imaju blag kašalj. Nema izraženih simptoma. Od onih koji su inficirani, neki se trenutno leče kod kuće”, izjavila je Kece.

POPULARNO:  NAJSLAĐE JE BILO JESTI IZ PLEHANIH TANJIRA: BEZ OVIH STVARI NIJE SE MOGAO ZAMISLITI DOM PROSEČNOG JUGOSLOVENA

Dobra vest je i da omikron nije utvrđen kod vakcinisanih osoba, kao i da bolnice nisu preopterećene pacijentima zaraženim ovom varijantom korone. A da li je omikron opasniji za nevakcinisane, Kece kaže:

“Omikron je prenosiv, ali za sada, kao lekari, ne znamo zbog čega se digla tolika buka oko njega, jer ga i dalje proučavamo. Znaćemo više za dve, tri nedelje, jer imamo nekoliko pacijenata u bolnici i radi se o mladim ljudima, mlađim od 40 godina”, objasnila je doktorka.

Stručnjaci procenjuju da će tek za dve nedelje sa sigurnošću moći da iznesu nove informacije o omikronu, njegovoj prenosivosti i težini kliničke slike koju izaziva.

Dok su nemački zvaničnici izjavili da bi, ako se ispostavi da je omikron najblaži soj do sada, to bio “rani poklon za Božić čitavoj planeti” jer bi to značilo da će “svesti” koronu na virus nalik gripu, Svetska zdravstvena organizacija ipak upozorava da bi nova varijacija virusa mogla da ima ozbiljne posledice.

Izvor: Stil