ZANIMLJIVO

AUSTRIJA OBJAVILA PLAN: KAZNE ZA NEVAKCINISANE SVAKA TRI MJESECA

Podijelite sa prijateljima

Vlada Austrije objavila je danas plan o obaveznoj vakcinaciji svih građana koji imaju 14 godina i više, prema kojem će nevakcinisanim osobama biti izricana kazna od 3.600 eura na svaka tri mjeseca.

Oko 68 posto populacije Austrije do sada je potpuno vakcinisano protiv koronavirusa korona, što je jedna od najnižih stopa u Zapadnoj Evropi.

Mnogi Austrijanci su skeptični kada je riječ o vakcinama, a takav stav ohrabruje ultradesničarska Slobodarska stranka, treća partija po veličini u parlamentu.

“Ne želimo da kažnjavamo ljude koji nisu vakcinisani. Želimo da ih pridobijemo i uvjerimo da se vakcinišu”, izjavila je na konferenciji za novinare ministrica za ustavne poslove Karoline Edtstadler.

Obavezna vakcinacija, koju mora odobriti parlament, treba stupiti na snagu u februaru i trajati do januara 2024. godine. Dvije opozicione stranke podržavaju ovaj prijedlog, što znači da će on biti usvojen bez teškoća.

POPULARNO:  DOKTOR EMIR SOLAKOVIĆ: JA SAM SE NAMERNO ZARAZIO KORONOM! SADA BIH DONEO ZAKON DA SVI MORAJU DA SE VAKCINIŠU!

Ministar zdravlja Wolfgang Mueckstein rekao je da će postojati kvartalni rokovi za vakcinaciju i da će vlasti provjeravati centralni vakcinalni registar da bi vidjele da li su građani u njemu.

On je naveo da će vlasti imati opciju da izreknu kaznu od 600 eura za period neposredno nakon isteka roka, a da bi puna cijena stupala na snagu ako ovaj manji iznos ne bi bio plaćen, prenose Nezavisne novine.

Izvor: Klix