ZANIMLJIVO

INSTITUT BATUT: GRIP SE VRATIO U SRBIJU

Podijelite sa prijateljima

Na teritoriji Srbije potvrđen je prvi slučaj gripa u sezoni 2021/2022, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

U saopštenju je precizirano da je “Batut” 15. decembra po podne, od Nacionalne referentne laboratorije za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”, dobio potvrdu o prvom slučaja infekcije virusom gripa tipa A (H3) u Beogradu.

“Batut” ističe da je, kao i u većini prethodnih sezona nadzora nad gripom, laboratorijska potvrda virusa u ovo doba godine očekivana.

U saopštenju se podseća da prošle sezone 2020/2021. nije bilo laboratorijske potvrde infekcije virusom gripa. Ukazuje na to da je najefikasnija mera prevencije infekcije virusom gripa je vakcinacija, kao i da je vakcina protiv gripa najsigurniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite.

Pored vakcinacije preporučuju se i opšte mere prevencije: izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama, higijena disajnih puteva (pokrivanje nosa i usta prilikom kijanja i kašljanja papirnatom maramicom koju odmah nakon upotrebe treba baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom), provetravanje prostorija, izbegavanje boravka u zatvorenim prostorima gde se nalazi veliki broj ljudi.

POPULARNO:  JUČE SAM SRELA POZNANICU, ZBABILA SE PREKO NOĆI: SHVATILA SAM DA JE OVO OKIDAČ KOJI LEPU ŽENU PRETVARA U STARICU

Izvor: Tanjug