SAVJETI

SAVJET DR SOLAKOVIĆA ZA MRŠAVLJENJE ZLATA VRIJEDAN: ŽENE, NE GLEDAJTE U VAGU – NEGO UZMITE METAR, EVO ŠTA TO ZNAČI

Podijelite sa prijateljima

Doktor Emir Solaković, koji je veoma aktivan na društvenim mrežama na kojima dijeli savjete vezane za zdravu ishranu, sad je otkrio da je najbolji način da gledate koliko ste napredovali mjerenje struka.

Neki ljudi nisu stali na vagu otkad su se rodili. I to je dobro. Za moje namjene ti ne moraš znati koliko težiš, ali ako želiš da vidiš koliko napreduješ u programu, samo naprijed i izvoli.

Sve što ti treba je metar. Mjeri obim (cirkumferenciju) svog struka na nivou pupka i zabilježi vrijednost. Za optimalno zdravlje idealna mjera ženskog struka je 82,5 cm; jednom kad dohvatiš 94 cm opasnost za tvoje zdravlje se povećava.

Za muškarce ideal je 89 cm, a opasnost po zdravlje nastupa kada dostignete 102 cm. Studije su pokazale da obim struka a ne celokupna težina je najvažniji indikator mortaliteta uzrokovanog gojaznošću.

POPULARNO:  KAKO DA PRAVILNO ZALEDITE MALINE: UZ NEKOLIKO JEDNOSTAVNIH KORAKA SAČUVAĆETE IM SVE VITAMINE I UKUS

Kada dođe vrijeme za vaganje, moraš da prestaneš da misliš o nekoj specifičnoj cifri (“hoću da spustim na 70 kg”). Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Svi od nas imaju neku idealnu funkcionalna težinu – ne težinu za trčanje maratona ili profesionalnih fudbalera.

Ova idealna funkcionalna težina je raspon u kojem ti živiš zdravo i živo i u kojem značajno redukuješ rizike od bolesti povezanih sa gojaznošću.

Ovim želim da skrenem tvoju pažnju sa brojeva koji pokazuju težinu na one koji pokazuju obim tvog struka. Da. tako je.

Izvor: recepti-online