SAVJETI

KOLIKO DUGO TREBA DA SE PEČE SLAVSKI KOLAČ: MNOGE DOMAĆICE PRAVE ISTU GREŠKU

Podijelite sa prijateljima

U nastavku teksta pročitajte koliko dugo treba da se peče slavski kolač i koja temperatura je najbolja

Krajem jeseni, sa prvim hladnim danima započinje i vreme slava. Krsna slava, najveći porodični pravoslavni praznik, slavi se po verskim ali i narodnim običajima. Porodica obeležava dan svoga sveca uz punu trpezu, sveću, žito i naravno slavski kolač.

U zavisnosti od datuma kada slava pada, da li se radi o vremenu posta ili ne, postoje razlike u načinu kako se priprema slava, ali osnovno obeležje poput slavskog kolača je neizostavno.

Svaka domaćica želi najlepši slavski kolač, pravi primer umeća i ljubavi koju je uložila u pripremanje slave.

Kroz vreme, u različitim delovima Srbije, ukrašavanje kolača se značajno razvijalo, dodavali su se određeni elementi koji su porodici važni ili simbolizuju delatnosti kojima se ljudi u tom području bave. Naravno i čisto dekorativni elementi poput pletenica, spirala i cveća su tu da bi kolač bio što lepši, jer su jedan od najupadljivijih primera umešnosti i posvećenosti domaćice.

Priprema slavskog kolača započinje dan pre slave, jer je ovo obično ozbiljan i nimalo jednostavan zadatak. Majke i bake su nas učile da treba biti vešt i iskusan da bi se umesilo testo u najlepši slavski kolač koji će se nositi u crkvu i krasiti centralno mesto na trpezi.

POPULARNO:  KRVNA GRUPA ODREĐUJE KARAKTER ŽENE: NEPOGREŠIV OPIS SVAKE OD NAS

Ono što je jako bitno je dužina pečenja kolača i temperatura na kojoj će se peći da ne bi spolja bio prepečen, a iznutra testo ostalo živo.

U zavisnosti od toga da li je slava posna ili mrsna, priprema se sa ili bez jaja, mleka i putera. Bez obzira na sastojke dužina pečenje je ista.

Koliko se peče slavki kolač?

Slavski kolač pecite na 200 stepeni oko 20 minuta, potom smanjite temperaturu na 170 stepeni i pecite još 15 minuta. Ako pogača brzo zarumeni, a nije se sasvim ispekla preko nje stavite aluminijumsku foliju. Takođe, okrenite u jednom trenutku pogaču na drugu stranu da bi se jednako ispekla. Čim slavski kolač izvadite iz rerne, premažite ga sa uljem, kako bi dobio lep sjaj.

Jednu grešku mnoge domaćice prave zbog koje kolač ne ispadne svaki put kako treba. Vodite računa da rernu prvo zagrejete pre nego što stavite kolač da se peče, jer nejednaka temperatutra u rerni dovodi do toga da testo neujednačeno narasta, što za rezultat uzrokuje pucanje kore.

IZVOR: STIL