SAVJETI

OVO JE UBEDLJIVO NAJUKUSNIJI NAČIN DA PRIPREMITE BUKOVAČE

Podijelite sa prijateljima

Znate li onaj osećaj kada naiđete na recept koji je toliko dobar da jednostavno morate da ga podelite sa svima? To se nama desilo nakon što smo probali bukovače spremljene po receptu Katarine Sharon.

Katarina Sharon je fotografkinja koja se odnedavno, u želji da podeli ono što je naučila o zdravom životu, našla i ispred objektiva. Na svom Youtube kanalu i blogu Katarina Sharon deli recepte koji su prirodni, veganski, jednostavni, zdravi i održivi. Toplo preporučujemo da bacite pogled i na ostale recepte, a mi ćemo se ovog puta zadržati na onom za bukovače. Zašto?

Zato što znamo da su veoma korisne za zdravlje, ali nam, zbog svoje specifične teksture, ni u jednom receptu nisu baš u potpunosti “legle”. Do sada.

Ali, pre nego što stignemo do recepta, važno je da utvrdimo…

Zašto je korisno da uvrstimo bukovače u svoj jelovnik

Bukovače (Pleurotus ostreatus) rastu busenasto, u prirodi na panjevima, i to najčešće onima drveta bukve, po čemu su ove pečurke i dobile ime. Ukus im je blag i slatkast, što ih čini veoma cenjenom u gastronomskom svetu.

Kada su u pitanju zdravstveni benefiti bukovača, naučnici su tek počeli da ih istražuju, ali rezultati su za sada obećavajući i ukazuju na sledeće:

1. Snižavaju nivo holesterola

Istraživanja na životinjama ukazala su na to da bukovače pomažu prirodnom i brzom snižavanju holesterola. Studija objavljena u časopisu “Micobiology”, na primer, pokazala je da je suplementacija na bazi ovih pečuraka pomogla smanjenju ukupnog nivoa holesterola za 37 procenata i snižavanju nivoa triglicerida za 45 procenata. Ipak, potrebne su dodatne studije koje bi potvrdile uticaj bukovača na nivo holesterola kod ljudi.

POPULARNO:  NEUROLOG RANKO RAIČEVIĆ UPOZORAVA: UNOŠENJE OVOGA U ORGANIZAM U VEĆIM KOLIČINAMA TOKOM LETA MOŽE BITI OPASNO PO ZDRAVLJE

2. Smiruju upalne procese

Dokazano je da bukovače imaju moćna antiinflamatorna svojstva. Prema studiji objavljenoj u časopisu “Nutrition Journal”, bukovače su uspele da smanje lučenje upalnih markera u organizmu. To bi moglo imati dalekosežne koristi, jer smirivanje upalnih procesa može pomoći kod različitih oboljenja od reumatoidnog artritisa do zapaljenskih bolesti creva.

3. Bogate su antioksidansima

Istraživanja sugerišu da antioksidansi igraju centralnu ulogu u održavanju zdravlja / pojavi bolesti. Oni mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa – što smanjuje rizik od određenih hroničnih stanja. Studije su potvrdile da su bukovače bogate antioksidanasima, što može biti razlog njihovog pozitivnog uticaja na zdravlje.

4. Postoji mogućnost da utiču na zaustavljanje rasta ćelija raka

Jedna od najupečatljivijih blagodeti bukovača je njihov snažni efekat na maligne ćelije. Zahvaljujući visokom sadržaju antioksidansa, kao i antiinflamatornim svojstvima, istraživanja upućuju na mogućnost da bukovače mogu sprečiti rast određenih vrsta tumora. (Pročitajte i… Pečurke pomažu u lečenju raka)

5. Utiču na zdravlje mozga

Pojedini vitamini i minerali posebno su važni kada je reč o zdravlju mozga. Bukovače su bogate mnogim hranljivim sastojcima za koje se veruje da poboljšavaju rad mozga. Na primer, klinička istraživanja su dokazala da niacin – vitamin koji se nalazi u bukovačama, štiti od Alchajmerove bolesti i kognitivnog pada u poznijim godinama.

I, konačno: Najukusniji recept za bukovače!

Za ovaj recept, osim bukovača, biće vam potrebno svega nekoliko začina: tamari ili soja sos, beli luk u prahu, biber i so, i maslinovo ulje. Uživajte u videu i, naravno, u fantastičnim bukovačama.

Izvor: Stil