SAVJETI

ZAŠTO JE VAŽNO SPAVATI OD 1 DO 3 SATA POSLE PONOĆI: PORED IMUNOG I NERVNOG SISTEMA SE OBNAVLJA JOŠ JEDNA VAŽNA FUNKCIJA

Podijelite sa prijateljima

Mnogi od nas ne poštuju odlazak na spavanje u vreme koje lekari preporučuju. Nespavanje do kasno u noć, previše ili premalo sati sna, insomnija, umor i druge tegobe mogu biti izazvane nepravilnim spavanjem i brigom o organizmu.

Stručnjaci apeluju da je za organizam, um i razum veoma važno spavati od 1 do 3 sata posle ponoći zbog toga što se tako jača nervni, imuni i mišićni sistem.

Pojedini veruju da je ovo vreme povezano sa plimom i osekom, koji imaju veoma povoljan uticaj na spokoj našeg tela.

Odlazak u krevet ne bi trebao da bude nakon 23 časa zbog zdravlja organizma. Najbolje vreme za spavanje je 22 časa i 6 ujutro, a sve to zbog zdravlja organizma i osećaja odmora. Tačnije, 22:10 je najbolje vreme za gašenje svetla i odmor tela.

Stručnjaci tvrde da tokom noći imamo 5 faza spavanja, tačnije ciklusi koji traju po 90 minuta i sve do 8 časova. Tokom faza spavanja/ciklusa imamo četiri “ne-REM” faze i jednu REM fazu sna, koje se ponavljaju tokom noći sve dok se ne probudimo. U prvoj fazi je san najslabiji, a u četvrtoj najdublji, a poslednja faza jeste ono što sanjamo i tada smo najčešće najbliži budnom stanju.

POPULARNO:  JELENA ĐOKOVIĆ NE KORISTI PARFEM GODINAMA, ZA TO IMA DOBAR RAZLOG

Postoji biološki sat unutar našeg organizma zbog čega je posebno važan san. Tokom tog perioda se obnavljaju mnoge funkcije organizma, a mi smo izdvojili kako izgleda ta satnica.

21-22: telo eliminiše toksine iz imunog sistema,
22-01: jetra se regeneriše i eliminiše otrove,
01-03: koštana srž stvara krv,
03-05: obnavljaju se pluća,
05-07: regeneracija debelog creva i redukovanje toksina.

Izvor: Lepa&Srećna