SAVJETI ZANIMLJIVO

DJEČAK (13) ODJEDNOM PREMINUO! SVE SE DESILO NAKON ISPIJANJA ENERGETSKOG PIĆA

Podijelite sa prijateljima

Ljekri na zagrebačkom Rebru dječaka nisu uspjeli spasiti.

Velike doze kofeina i taurina iz energetskih napitaka za djecu su toksične. Doktori na Rebru dječaka su dugo reanimirali, nažalost, uzalud.

Samo nekoliko sati nakon što se zabavljao s prijateljima, trinaestogodišnjak je preminuo. Roditelji njegovih prijatelja još su u šoku zbog ove tragedije koja se dogodila prije desetak dana.

Dječak je s prijateljima tog dana bio u bioskopu, gdje je navodno popio veću količinu energetskog napitka. Nakon bioskopa, vratili su se u kvart i prijatelji su se trkali oko zgrade u kojoj stanuju, da bi se dječak u jednom trenutku samo srušio.

Hitna pomoć odvezla ga je u bolnicu, gdje su ga bezuspješno pokušavali spasiti. Ultrazvuk srca pokazao je miokardiopatiju, oštećenje srčanog mišića.

Opasno i u malim dozama

Ljekari ne mogu govoriti o slučaju nesrećnog dječaka kojeg su bezuspješno nastojali spasiti, piše Večernji list.

– Uopšte govoreći, osim šećera koji nije dobar, za djecu problematični sastojci energetskih napitaka, koji bi mogli uzrokovati toksičnost, jesu kofein, taurin i L-karnitin.

Prevelike doze tih sastojaka mogu izazvati neželjene nuspojave, odnosno mogu biti toksične za mladi organizam – kaže dr Filip Rubić, pedijatar s užom specijalizacijom iz intenzivne medicine s Odjeljenja za pedijatrijsku intenzivnu medicinu KBC Zagreb, pozivajući se na istraživanje objavljeno u Pediatricsu.

Stimulirajući sastojci energetskih napitaka dovode do ubrzanog rada srca, a to može imati posljedice na čitav organizam.

Cirkulacija i dostava kiseonika i hranjivih tvari cijelom organizmu postaje nedostatna i to utiče na druge funkcije u organizmu, prvenstveno na mozak, bubrege i jetru.

POPULARNO:  DR TOMIĆ SA VMA O ANEURIZMI AORTE: EVO KAKO NASTAJE BOLEST GORA OD SRČANOG UDARA!

– Puls se može dići, npr., s 90 na 120, što je u sportu normalno, ali tada ćeš stati i time smiriti puls, tijelo će prepoznati napor i neće ga forsirati.

Međutim, energetsko piće je spoljni stimulans koji vodi do povećanog broja otkucaja i, kad se vještački postigne taj broj otkucaja, tijelo se neće moći smiriti.

A taj povećani broj otkucaja kod kardiopatija može biti fatalan – opisuje dr Rubić. Naime, čovjekova reakcija na neki virus može dovesti do oštećenja srčanog mišića, što ne mora imati nikakve simptome i ostaje neprepoznato.

– Do jednog trenutka nema nikakvih simptoma, a dan kasnije možeš se naći u intenzivnoj na aparatima i lijekovima koji održavaju život. Energetsko piće može biti okidač za tu situaciju – govori ljekar.

Kao pedijatrijski intenzivist susretao se, kaže, dok je radio u Klaićevoj sa slučajevima djece koja su zbog energetskih pića bila hospitalizirana, ali do sada nije bilo reanimacije i fatalnog ishoda.

– Djeca i mladi to ne bi trebali uzimati jer je stimulans koji daju energetska pića nepotreban je za njihovu dob i njihove dnevne potrebe. U trgovini se može svašta kupiti, pa tako i proizvodi čija konzumacija u prevelikim dozama može biti otrovna.

No ovo može i u malim dozama biti opasno – poručuje dr. Rubić. Slično kao za energetska vrijedi i za sportska pića namijenjena rehidraciji. Pedijatri ih ne preporučuju djeci jer imaju velike količine natrija. Voda je najbolji način rehidracije kod sportskih napora djece.

Izvor: Večernji list