SAVJETI

NEPRAVILNO SEDENJE NA WC ŠOLJI MOŽE DA IZAZOVE RAK! LEKARI UPOZORAVAJU

Podijelite sa prijateljima

Iako zvuči neverovatno, ali jedna studija dokazala je da nepravilno sedenje na wc šolji može da izazove niz bolesti.

U današnje doba luksuznih navika, o čučanju prilikom pražnjenja creva se govori kao o staromodnom i neudobnom položaju. Međutim, prema najnovijim istraživanjima, verovali ili ne upravo je sedeći položaj tokom vršenja nužde odgovaran za brojne bolesti današnjice.

U izraelskom časopisu “Journal of Medical Sciences” objavljena je studija o tome da je upravo sedeći položaj prilikom pražnjenja creva kriv za visoku stopu obolevanja od hemoroida, upale creva, raka debelog creva i Kronove bolesti.

Pretpostavlja se da je 80 odsto svih vrsta raka debelog creva upravo zbog položaja, jer se u sedećem položaju ne može potpuno isprazniti.

Umesto sedenja treba zauzeti čučeći položaj.

Džonatan Isbit, koji je lansirao posebnu stolicu za čučavac napisao je razrađen članak na temu zdravstvenih koristi od sedećeg položaja. On predstavlja sedam najvažnijih prednosti čučećeg stava:

– Brža, lakša i potpuna eliminacija (zapamtite da, ako je sve u redu, ne bi trebalo potrošiti više od par minuta korišćenja toaleta).

POPULARNO:  RECITE ZBOGOM SUVIM RUKAMA: UZ POMOĆ OVIH TRIKOVA KOŽA ĆE VAM BITI MEKANA I TOKOM ZIME! (RECEPT)

– Zaštita nerava koju kontroliše bešika, prostata i materica, tako da se ona ne rasteže i ne oštećuje.

– Podrška ventila (zaliska), kojim se zatvara tanko crevo i sprečava kontaminaciju tokom čišćenja. Ako sedite, ventil ne može da uradi svoj posao kako treba, što može rezultirati vraćanjem fekalnih materija nazad u tanko crevo.

– Opuštenost puborektalnog mišića, tako da može da se isprazni rektum.

– Ako ste u čučnju, koristite butine i napor će biti mnogo manji. Naprezanje može izazvati brojne poremećaje creva. Naprezanjem butnih mišića, takođe činite i dobru vežbu.

– Trudnice mogu imati koristi od čučećeg položaja kako bi se pripremile za prirodan porođaj. Takođe, ova pozicija stvara manji pritisak na matericu.

– Prema nedavnim studijama položaj utiče na prevenciju hemoroida.

Zdravstveni problemi koji eventualno potiču iz neadekvatnog korišćenja toaleta u sedećem položaju obuhvataju neke od sledećih problema:
– Konstipacija
– Hemoroidi
– Zapaljenje debelog creva
– Rak debelog creva
– Kronova bolest (vrsta inflamatorne bolesti creva)
– Inkontinencija
– Diverticulitis (formiranje kesica u zidu debelog creva i posledične upale jedne od ovih kesica)
– Poremećaji prostate
– Kila u predelu stomaka
– Želudačna kiselina teče nazad u jednjak
– Seksualna disfunkcija

Interesantno je napomenuti da društva koja nisu zapadnjačka i gde se čučanj još uvek praktikuje, imaju daleko manju učestalost ovih problema, prenosi Alo.