ZANIMLJIVO

U REGIONU EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA I DALJE STABILNA; U BIH POTVRĐEN DELTA SOJ

Podijelite sa prijateljima

U Hrvatskoj su u poslednja 24 sata registrovana 92 nova slučaja zaraze korona virusom, a broj trenutno aktivnih je 544. Prijavljena su tri smrtna slučaja. Inače, prošle sedmice u Hrvatskoj je registrovano samo 348 novozaraženihih, a u ovom 415, što je za 20 posto više.

U Bosni i Hercegovini, Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu registrovano je 15 novozaraženih osoba, pet više u odnosu na prethodni dan. Testirano je 1.266 osoba. Preminulih nije bilo.

U FBiH je danas registrovano 11 pozitivnih osoba, dve više nego juče, a u RS-u četiri, tri više nego prethodnog dana, dok u Brčko distriktu ponovo nije bilo novozaraženih. Nije prijavljen nijedan smrtni slučaj u BiH.

Prema poslednjem preseku epidemiološke situacije u Crnoj Gori testirano je 1.169 uzoraka od kojih je 20 novopozitivnih. Nije prijavljen nijedan smrtni slučaj povezan sa korona virusom. Ukupan broj preminulih od početka pandemije je 1.613. Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva u Crnoj Gori je 293, naviše u Podgorici – 120.

U Albaniji su prijavljena dva slučaja zaraze korona virusom. Smrtnih slučajeva nema. Testirano je 4.024 uzoraka. Broj aktivnih slučajeva trenutno je 53. Ukupno preminulih od korona virusa od početka pandemije je 2.456.

Slovenija je prijavila 25 novozaraženih od 1.656 testirana uzorka, što je stopa pozitivnosti od 1,5 odsto. Sedmodnevni prosek broja zaraženih i 14-dnevna incidenca na 100.000 stanovnika opala sa 25 na 22 osobe. Već nedelju dana u Sloveniji nema smrtnih ishoda. Broj aktivnih slučajeva je 507, a juče ih je bilo 569.

Mađarska je zabeležila 37 novih infekcija i nijedan smrtni slučaj. Broj aktivnih infekcija pao je na 38.644. Ukupan broj preminulih je nepromenjen 29.992.

Od gotovo 14.000 testiranih različitim metodama u Bugarskoj, identifikovane su 73 novozaražene osobe, a stopa pozitivnosti je 0,52 posto. Aktivnih slučajeva je 8.905. Prijavljeno je šest smrtnih slučajeva, što je broj umrlih povećalo na 18.067.

Od 25.000 testiranih uzoraka različitim metodama u Bugarskoj je registrovano 37 novih slučajeva. Nema informacija o smrtnim slučajevima.

U BiH potvrđen delta soj, doneli ga hodočasnici

U Bosni i Hercegovini je potvrđen delta soj virusa korona, a radi se o hodočasniku iz Međugorja, potvrdila je za “Nezavisne” Lana Salihefendić, genetičarka iz Genetičkog centra Alea u Sarajevu, u kojem je sekvencionisan ovaj novi soj virusa.

Prema njenim rečima, testirani su hodočasnici koji su stigli u Međugorje i od 100 uzoraka, pet je bilo pozitivnih na virus korona.

“Mi smo izdvojili još nekoliko koji su bili sumnjivi i ustanovili smo da nije reč o britanskoj liniji i pristupili smo sekvencioniranju i utvrdili da je jedan uzorak 100 odsto potvrđen na delta soj virusa korona. Ostali još nisu potvrđeni, ali verujemo da ih ima još”, navela je Salihefendićeva.

U Crnoj Gori od sutra nove epidemiološke mere

U Crnoj Gori od ponoći stupaju na snagu nove protivepidemiološke mere Saveta za borbu protiv korona virusa, koje podrazumevaju duže radno vreme u kafićima i žive muzike na otvorenom, ali i neke pogodnostim onima koji se vakcinišu.

Povećava se dozvoljeni broj navijača na sportskim događajima sa 10 na 30 odsto ukupnog broja sedišta.

Živa muzika u ugostiteljskim objektima moći će da traje do 23 sata, a muzika uživo na otvorenom do ponoći, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Nove mere važiće do 16. jula.

Zaposleni u državnim institucijama, na primer, dobiće jedan slobodan dan nakon vakcinacije.

Svi penzioneri koji se vakcinišu u julu prvom dozom vakcine protiv korona virusa dobiće turistički vaučer u vrednosti od 50 evra, a o načinu ostvarivanja ovog prava javnost će obavijestiti Ministarstvo ekonomskog razvoja.

Privatnicima je preporučeno da slede da slede ovaj primer.

Svim državljanima Crne Gore koji su vakcinisani Sinofarm ili Sputnjik V vakcinom, kako se navodi, u svrhu putovanja u inostranstvo, a ukoliko određena država to zahteva, biće omogućeno besplatno PCR testiranje u Institutu za javno zdravlje.

Hrvatska: Kovid potvrda zamena za zaštitne maske

U Hrvatskoj zaštitne maske nisu obavezne na prostoru na kojem se nalaze osobe koje imaju digitalne kovid potvrde, koje praktično postaju zamena za maske, ali za druge situacije.

To je na konferenciji za novinare saopštio šef Štaba civilne zaštite i potpredsednik vlade i ministar policije Davor Božinović.

“Digitalne kovid potvrde biće zamena za nošenje maski za lice u sve više situacija. Ako hoćete konkretno, na našoj idućoj konferenciji za medije, mi s ove strane i vi s vaše, imat ćemo digitalne covid potvrde i konferenciju ćemo održati bez maski”, rekao je Božinović.

Izvor: srbijanaszemlja.com