ZANIMLJIVO

NAJBOLJA JE? NOVA VAKCINA STIŽE U SRBIJU, SRPSKI STRUČNJACI ODUŠEVLJENI – POSTOJE TRI RAZLOGA ZBOG KOJIH TREBA BAŠ NJU DA PRIMITE

Podijelite sa prijateljima

Najsličnija je sa Fajzerom, a uskoro stiže i u Srbiju

Vakcina proizvođača Moderna uskoro će prema najavama postati i peta vakcina koju će građani naše zemlje moći da koriste. Dosta toga je o ovoj vakcini već poznato, budući da se koristi u velikom broju zemalja sveta, ali ono što je nepoznanica jeste kakva će biti njena primena u Srbiji.

Kako smo mogli saznati, očekuje se da bi vakcina Moderna koja je već odobrena u više od 40 zemalja, u Srbiju mogla da stigne već u oktobru, te da je ova vakcina RNK kao i Fajzerova koja se već dugo primenjuje kod nas. Ipak, postoji jedna značajna razlika, a to je da je koncentracija informacione RNK veći kod Modernine.

Prvi razlog: Jači imunski odgovor

– Vakcina Moderna je vrlo slična Fajzer vakcini, samo što ima veću koncentraciju RNK i samim tim ako dajete nešto u većoj koncentraciji, duže će držati antitela i njen imunski odgovor je jači – objašnjava za “Blic” prof. dr Nada Kuljić Kapulica.

Većina se pita kakva bi zapravo njena upotreba mogla da bude u Srbiji, budući da već imamo četiri različite vakcine koje nisu naterale da se talas vakcinacije drastično popravi.

Upravo u jačem imunskom odgovoru, doktorka Kuljić Kapulica vidi mogućnost da ova vakcina mogla biti od koristi.

– Stalno treba govoriti ljudima da se vakcinišu, stalno ih motivisati. Moderna vakcina daje jači imunski odgovor pa u tome leži njena snaga – ističe ona.

I virusolog Milanko Šekler pojasnio je da je reč o jakoj vakcini koja ima svojih prednosti u odnosu na druge.

– Glavna prednost RNK vakcina je što odmah počinje sinteza proteina, još u momentu davanja vakcine. Čim uđe u ćelije, odmah počinje da se stvara S protein, nema onih faza obrade antigena kao kod drugih vakcina, i organizam odmah dobija informaciju kako da stimuliše antigen i odmah stvara antitela – kaže virusolog Šekler.

Drugi razlog: Mogla bi da se koristi i kao treća doza

Vakcina proizvođača Moderna bi u Srbiji osim za prve dve doze mogla da bude korišćena i kao treća doza, pored ostalih koje su već u upotrebi izvesno vreme.

Tako, Nacionalni koordinacioni tim za imunizaciju u Srbiji preporučio je za treću dozu vakcine, kao dopunsku u borbi protiv pandemije izazvane korona virusom Fajzer ili Moderna vakcinu.

Kako je ranije objasnio državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek, preporuka Fajzerove ili Moderna vakcine za treću dozu zasniva na ispitivanjima na velikom uzorku u svetu, kao i na osnovu iskustva stručnog komiteta koji je ustanovio da ove „dve vakcine imaju najbrži imunološki odgovor na korona virus“.

POPULARNO:  LEKARI JOJ DAVALI SAMO ŠEST MESECI ŽIVOTA ZBOG POODMAKLOG RAKA DOJKE: 20 GODINA NAKON DIJAGNOZE TRČI MARATONE

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je nedavno da procenjuje da li treća doza vakcine Moderna može da se da šest meseci nakon primanja druge doze osobama od 12 godina pa naviše.

Aplikacija kompanije Moderna za davanje treće doze u zemljama EU je već podneta i čekaju se rezultati testiranja koja su u toku.

Kompanija Moderna objavila je ranije da prvi podaci istraživanja na ljudima pokazuju da treća doza sadašnjeg ili eksperimentalnog novog kandidata za vakcinu osnažuje imuni odgovor na određene sojeve korona virusa.

Vakcinacija trećom dozom, koja je data dobrovoljcima ranije vakcinisanim Modernom u dve doze, pojačalo je odgovor antitela i na izvornu verziju korona virusa koja izaziva kovid-19, objavila je Moderna pre nekoliko meseci.

Treći razlog: Odobrena za putovanja po Evropi

Kako je veliki broj onih koji ne žele da se vakcinišu, a kao jedinu motivaciju vide mogućnost putovanja, Modernin značaj leži i u tome.

– Dosta nevakcinisanih ili onih koji se dvoume da to učine odlučuje se za vakcinu da bi mogli neometano da putuju. Moderna je vakcina priznata u Evropi i nadam se da će to naterati ljude da je koriste u Srbiji – ističe doktorka Kuljić Kapulica.

Naime, jođ u martu kada je krenula priča o kovid sertifikatima za putovanja, upotreba Moderne je bila neupitna za veći deo sveta.

Ova vakcina bila je jedna od prvih koje je Eropska agencija za lekove (EMA) odobrila za putovanja po Evropi, čak i ako su vakcinisani u zemljama trećeg sveta, u koje spada i Srbija.

Tako, ako pogledamo uslove za ulazak u većinu zemalja u koje Srbi najviše putuju gotovo da ne postoji nijedna u kojoj Moderna nije na listi neophodnih.

Na tom spisku su Nemačka, Austrija, Francuska, Grčka, Slovenija i mnoge druge..

Jedna vakcina, tri virusa

Kompanija Moderna objavila je nedavno da razvija jednu kombinovanu vakcinu koja će zapravo biti dodatna buster doza za kovid i zaštita od virusa gripa, a da će naknadno ta vakcina biti modifikovana da deluje i protiv respiratornog sincicijalnog virusa, ali i drugih respiratornh bolesti. Davaće se kao sezonska vakcina.

Na ovu vest reagovala je virusološkinja, dr Ana Banko koja je na twiteru prokomentarisala:

– Kakav poduhvat, kakva godina za razvoj vakcina! Jedna vakcina za zastitu od tri najčešće respiratorne virusne infekcije: grip, respiratorni sincicijalni virus, kovid 19. Vakcinacijom smo bliži životu bez maski.

Inače kompanija Moderna sprovodi klinička istraživanja vakcine protiv respiratornog sincicijalnog virusa za starije osobe dok ujedno istražuje kombinaciju vakcina protiv korone i gripa.

Izvor: srbijadanas