SAVJETI

KAKO DA FIKUS OJAČA I BRŽE RASTE: JEDNOSTAVAN TRIK KOJI NE KOŠTA NI DINARA

Podijelite sa prijateljima

Ova predivna sobna biljka nije preterano zahtevna za održavanje, ali ume da zaostane u rastu

Fikus je sobna biljka koju ima gotovo svaka kuća u Srbiji. Nije komplikovan za održavanje, izgleda dekorativno i može da oplemeni svaku prostoriju u domu.

Volele su ga i naše bake, a posebno je postao popularan poslednjih godina zahvaljujući Instagramu gde ga influenseri promovišu kao jednu od biljaka koja donosi sreću.

Pa ipak, ni drvo fikusa nije pošteđeno problema tokom rasta. Najčešće se događa da listovi ove biljke požute i počnu da opadaju, ostavljajući gotovo sasvim ogoljeno stablo.

Takođe, ako mu ne prija pozicija u prostoriji, on počinje da naginje na jednu stranu, tražeći veći izvor svetlosti. Najzad, u najgorem slučaju koren biljke počinje da truli, što je posledica prečestog zalivanja.

Domaćice se najčešće žale da fikus raste do određene veličine i onda se “ućuti”. U želji da pospeše rast ovog zelenog lepotana vlasnici nabavljaju merače vlage i ovlaživače vazduha, ne bi li mu priuštili što bolju klimu, ali to retko daje željene rezultate.

POPULARNO:  NOVINARKA JE PILA SIRĆE OD JABUKE MJESEC DANA: REZULTATI SU JE IZNENADILI

A rešenje je krajnje jednostavno – saksiju sa fikusom trebalo bi svakog dana pomalo pomeriti i protresti.

Koliko god ovaj savet delovao čudno, postoji logično objašnjenje. Naime, fikus je poreklom iz zapadne Afrike, gde u prirodnom okruženju raste pod uticajem vetra i kiše. Strujanje vetra stablo čini jačim, a upravo tim trikom možete da se poslužite i u sopstvenom domu.

Svakog dana pomerite saksiju sa fikusom nekoliko centimetara i nežno ljuljate stablo minut-dva, oponašajući kretanje vetra. Vremenom, stablo će postati jače. Paralelno, okrećite saksiju tako da biljka ravnomerno dobija svetlost sa svih strana. 

Za dodatnu lepotu listova poslužite se starim trikom – prebrišite ih pamučnom krpicom koju ste prethodno natopili pivom.

I, naravno, ne preterujte sa zalivanjem – velika količina vode može da uništi biljku.

Izvor: Telegraf.rs