SAVJETI

KAKO DA HIBISKUS OPSTANE TOKOM LETA? EVO NEKOLIKO SAVETA KOJI ĆE VAM POMOĆI

Podijelite sa prijateljima

Ova prelepa biljka, koja cveta sve od juna pa do kasne jeseni, poreklom je iz Azije, a u Evropu je donesena u 16. veku.

Brojne vrste se razlikuju po veličini i visini (neke mogu narasti čak i do dva metra), bojom lišća, i bojom i građom cvetova.

Na našim terasama i u vrtovima najčešća je sorta vrtni hibiskus, koji može biti u ružičastim, belim, ljubičastim, plavim nijansama

Iako je cvet predivan, a čini ga šest međusobno spojenih latica, on je vrlo kratkog veka.

Otvara se rano ujutro, s prvim sunčevim zracima, a zatvara otprilike jedan sat pre zalaska. Ipak, veliki broj pupoljaka na ovom cvetu brine se za to da u cvetanju uživamo nekoliko meseci u toku godine.

HIBISKUS OBOŽAVA SUNCE I TOPLINU

Dobro drenirano zemljište bogato humusom je ono što treba hibiskusu da bi pokazao svoje najlepše ruho.

Voli sunčevu svetlost i toplinu, ali treba pripaziti na to da ne bude direktno izložen suncu tokom čitavog dana. Njegovo idealno stanište je u polutamnoj prostoriji.

Tokom leta potrebno ga je svakodnevno zalivati, a preporučuje se i redovno prehranjivanje  jednom nedeljno proizvodima koji se mogu naći u svakom garden centru.

POPULARNO:  REŠITE SE UPORNOG KAŠLJA POMOĆU PRIRODNOG ANTIBIOTIKA

Ako primetite da su pupoljci smežurani, to je znak da je biljka dobila previše vode.

Da bi hibiskus bio u svom punom sjaju svake godine, vrlo je važno pripaziti na pravilno obrezivanje. Biljke treba svake godine skratiti za jednu trećinu, idealno u proleće.

Želite li da vaš hibiskus bude u formi stabalca, potrebno je pripaziti na oblikovanje i razvijanje središnjeg debla, a jednom kada dosegne željenu visinu, treba odstraniti vrh. Tako će se aktivirati pupoljci sa strane i omogućiti bujno cvetanje.

KAKO SE REŠITI PARAZITA I ŽUTILA?

Na hibiskusu, posebno ako se radi o vrsti kineskog sleza, često se mogu uočiti lisne uši i crveni pauk. Zato je potrebno redovno proveravati listove, i pametno ih tretirati. 

Leti se na hibiskusu primećuju i žute mrlje na lišću. To se najčešće događa zbog kloroze, odnosno zalivanja iz slavine koja je bogata hlorom i kalcijumom. Zato, ako ste u mogućnosti, pokušajte da skupite kišnicu ili biljku zalijte vodom koja je stajala nekoliko dana.

Izvor: Informer