KOLAČI SAVJETI

NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT ZA KOMPOT OD BRESKVI, USPEVA SVIMA

Podijelite sa prijateljima

Ovde nema posebnih mera – pravite onoliko koliko želite da imate…Za kompot vam trebaju tvrde breskve, kada ih malo pritisnete da prsti uopste ne uležu u njih. Ukoliko uzmete zrele već, kada budete ih ljuštili puštaće sok, pa dok ih isečete i posle u teglama skuvate potpuno će omekšati i biti suviše gnjecave kada iz izvadite iz tegle.

Znači, birate zelenije, ne zelene okolo, okolo su one crvene ali su izuzetno tvrde. One ustvari još uvek nisu sazrele, pa kad ih sečete, soka nema nigde. E. te breskve su najbolje za kompot.

Količina koju ćete koristiti je apsolutno po vašem izboru, jer ovde nema mere. Radite onoliko koliko želite da dobijete, jer se svaka tegla radi posebno, tačnije, ni nema nekog velikog posla.

Prvo operete tegle, koliko mislite da bi vam bilo dosta.

Poslažete u tepsiju, stavite u hladnu rernu, uključite na 100 stepeni, kada se zagreje držite tako 15 minuta i ugasite rernu. Ne zaboravite poklopce, nove ili neoštećene.

Za to vreme breskve prvo dobro operete. Možete ih naliti vrućom vodom, pa ostaviti minut, pa isprati u dve hladne vode. Iako one izgledaju čiste, voda posle pranja uopšete nije čista.

POPULARNO:  MAFINI S ORASIMA I MEDOM

Oprane breskve oljuštiti. Izvadite tegle iz rerne i stavite na sto gde ćete ih puniti. Sačekate jedno 5 minuta da se malo prohlade, da se baš ne opečete i krenite da sečete breskve na kriške ili komade.

Kada napunite tegle dodajete šećer, po ukusu. Ako ne volite puno slatko, dovoljne su dve kašike po tegli. Možete da pravite i bez šećera.

Kada ste dodali šećer ide nalivanje vodom. Trebalo bi da su breskve potpljene u vodi. Nemojte puniti tegle do kraja, nego do ruba.

Nalivene tegle vodom zatvorite sterilisanim poklopcima.

Uzmete jednu veliku šerpu, ili lonac, mora biti višlja od tegle i stavite na dno krpu, a zatim poslažete unutra tegle, tako da se ne dodiruju.

Nalijete vode do ivica, tj poklopca tegle i stavite na vatru. Prvo jaču da krene da se zagreva, a onda smanjite malo kako ne bi pokipelo i previše vrilo. Kada voda provri na nekoj srednjoj vatri ostavite da vri 15 minuta. Nakon 15 minuta ugasite vatru i ostavite tegle tako da se hlade.

Ohlađene tegle posle samo obrišite i ostavite gde inače odlažete zimnicu.

Prijatno!

Izvor: stil