KOLAČI

RECEPT ZA MESEČEV KOLAČ KOJI ĆE BITI ZVEZDA NA SVAKOJ PROSLAVI

Podijelite sa prijateljima

Mesečev kolač možete da napravite ako detetu slavite rođendan, ali i u bilo kojoj drugoj prilici.

Ovaj mesečev kolač nije teško napraviti i idealan je za sve vrste proslava. Umesto klasične torte napravite poslasticu o kojoj će se pričati danima. Mekani biskvit, fil od vanile i crvenog voća po izboru, a dekoracija od šlaga ili slatke pavlake. I odrasli i deca će tražiti parče viša kada jednom probaju ovaj ukusan kolač. 

Ako ga pripremate za proslavu rođendana mi vam predlažemo da napravite bele pihtije, krokete, razne osvežavajuće salate, ali i slanu tortu koja osvaja na prvi zalogaj. 

SASTOJCI:

Za biskvit:

6 jaja

6 kašika brašna

6 kašika šećera

1 kašika ulja

1 kašika kakaoa

1/2 kesice ili 1 ravna kašičica praška za pecivo

Za fil:

1 kesica pudinga od vanile

1 kesica krem šlaga od vanile

250 ml vode

5 kašika mlevenog keksa

3 kašike šećera

100 g trešnje/višnje ili nekog crvenog voća

Za dekoraciju:

  • 200 g šlaga ili 250 ml slatke pavlake

PRIPREMA

Za koru: 

Umutite šećer i jaja. Zatim dodajte ulje, pa prosejano brašno sa praškom za pecivo. Prvo kašikom malo sjedinite, pa zatim umutite. Na kraju dodajte kakao i promešajte.

Kalup prečnika 26 cm obložite pek papirom i sipate smesu. Uključite rernu na 180°C (smesa mora da stoji u kalupu na sobnoj temperaturi bar 10 minuta pre pečenja, zbog toga ne uključujte rernu dok pravite smesu).

Zatim pecite u zagrejanoj rerni nekih 14-17 minuta. Proverite čačkalicom, pa pokrijte krpom i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temepraturi.

Za fil: 

U vodi razmutite puding sa šećerom, pa skuvajte. Zatim umutite šlag prema uputstvu i onda dodajte puding, pa dobro sjedinite mikserom.

Na kraju dodajte keks i voće, pa promešajte. Ohlađen kolač stavite u okruglu posudu koja paše da se namesti oblik meseca, pa sa oštrim nožem isecite oblik.

Sa reckavim nožem isecite kolač na pola, filujte ga sa spremnim vanil filom, preklopite i ostavite u frižideru minimum sat vremena.

Nakon stajanja i hlađenja dekorišite sa šlagom i poslužite.

Napomena:

Od dela koji je isečen od kolača može da se namesti sunce kolač. Njega takođe filujte sa filom od vanile i voća.

 Recept poslala Milica Agić

Izvor: Stvarukusa