SAVJETI

ŠEST IZDRŽLJIVIH SOBNIH BILJAKA KOJE NEĆE TAKO LAKO UVENUTI

Podijelite sa prijateljima

Postoji niz biljaka koje nisu zahtjevne za održavanje, ne zahtijevaju direktnu svjetlost i konstantno zaljevanje, što ih čini savršenim odabirom za one koji nemaju iskustva u uzgoju. Neke od njih su već široko rasprostranjene, poput filadendrona, a u nastavku donosimo još pet vrsta koje neće lako uvenuti.

Biti u mogućnosti svjedočiti čestom rastu biljaka ključno je za svakog početnika. Drugim riječima, početnici žele vidjeti da se trud brzo isplati. Zbog toga bi se trebali odlučiti za biljke koje su relativno izdržljive i mogu se prilagoditi različitim okruženjima i vrstama vode.

Sobne biljke koje se lako održavaju trebale bi podnijeti različite svjetlosne uslove, ali uvijek je idealno analizirati svjetlost u vprostoru prije nego što krenete u nabavku.

Poznavanje vrste svjetlosti prostora u kojem uzgajate biljke od najveće je važnosti za održavanje zatvorenog vrta. Direktno svjetlo idealno je za kaktuse, biljke s gušćim lišćem i većinu sukulenata. Direktna svjetlost može biti oštra za neke biljke i može dovesti do promjene boje.

Jaka indirektna svjetlost pogodna je za većinu sobnih biljaka. Ako pogledate kroz prozor i vidite samo nebo – ne stvarno sunce – to znači da samo dobijate jako indirektno svjetlo.

Kada je riječ o zalijevanju, kada steknete iskustvo u uzgoju biljaka, znat ćete prepoznati i znakove žeđi. Međutim, u međuvremenu ćete morati zaprljati ruke kako biste provjerili nivo vlage, odnosno gurnuti prst u zemlju.

Sobne biljke koje stručnjaci preporučuju kao najlakše za održavanje, a koje neće uvenuti ukoliko ih zaboravite redovno zalijevati su sljedeće:

Filadendron (Foto: Pinterest)

Filadendron

Filadendron voli srednje indirektno svjetlo, ali može tolerisati uslove slabijeg osvjetljenja i voli da se tlo potpuno osuši između zalijevanja, što ga čini savršenim odabirom za početnike i prostore koji nemaju direktan pristup suncu.

POPULARNO:  SVAKO JUTRO PRE OBROKA JEDITE PO JEDNU SMOKVU POTOPLJENU U OVO: REZULTATI SU ČUDESNI
Mini Monstera (Foto: Pinterest)

Mini Monstera

Ova biljka je jedna od onih koje najbrže rastu – one su epifiti, što znači da se vole penjati i uzgajaju jednu lozu, proizvodeći manje lišće s rascjepcima. Ako ovoj biljci date nešto da se popne u kombinaciji s jakim indirektnim svjetlom, bit će “zadovoljna” i stalno će podsticati novi rast.

Crvena Aglaonema (Foto: Pinterest)

Crvena Aglaonema

Aglaoneme su izvrsne sobne biljke koje se lako njeguju i daju boju bez dodatnog održavanja. Tolerišu slabo svjetlo, ali cijene i srednje jako svjetlo, a preporučuje se da sačekate da se tlo potpuno osuši između zalijevanja. Njihovo lišće će se saviti prema dolje kad su zaista žedne, pa će, kad ih obilno zalijete, oživjeti. Štaviše, kada im uslovi zaista odgovaraju, mogu i procvjetati.

ZZ Plant (Foto: Pinterest)

Zamia ili ZZ biljka

ZZ biljke su unikatni komadi s debelim voštanim listovima. Kad im date više svjetla, brzo proizvode nove listove, ali mogu tolerisati i uslove slabijeg osvjetljenja, iako će pri slabijem svjetlu rasti sporije. ZZ biljke su otporne i vole da se tlo potpuno osuši između zalijevanja.

Srebrna loza (Foto: Pinterest)

Satenski pothos ili srebrena loza

Satenski pothos, koji dolazi u dvije različite kaskadne sorte, ima srebrene mrlje na lišću, koje ih izdvajaju od tradicionalnih pothos biljaka, a po njima su i dobile ime. Uspijevaju na jakoj ili srednje indirektnoj sunčevoj svjetlosti, a kada se lišće počne uvijati, to je znak da im je potrebna voda.

Rajska ptica (Foto: Pinterest)

Rajska ptica

Rajska ptica je još jedan idealan odabir za početnike, jer će vam oprostiti i ne tako često zalijevanje, sve dok dobivaju puno svjetla. Njihovo masivno lišće i visina čine ih izvrsnim biljkama za visoke plafone i prostrane prostorije.

Izvor: klix.ba