KOLAČI

UKUS KOJI ĆE VAM ULEPŠATI SVAKI ZIMSKI DAN: STARINSKI RECEPT ZA DOMAĆE SLATKO OD KUPINA

Podijelite sa prijateljima

Postoji jedan starinski osnovni recept za ovo slatko, a svi drugi su samo varijacije. Prenosi se sa kolena na koleno, tako da ga je isprobalo više generacija. Naravno, vi ovaj recept možete menjati po sopstvenom ukusu.

Slatko od kupina – osnovni recept

SASTOJCI:

– 2 kilograma kupina

– 2 i po kilograma šećera

– 300 ml vode

Najprostiji recept za slatko od kupina ima svega tri sastojka. Preporučujemo vam da na pijaci kupite jednu gajbicu kupina, ona obično teži između dva i po kolograma i dva kilograma. Kada ih očistite i operete i kilaža će se smanjiti. Ne morate se pridržavati striktno ovih mera, ali prema starinskom receptu se smatra da slatko najbolje ispada kada se kuva sa dva kilograma kupina.

Kupine stavite u đevđir da se dobro ocede i properite ih kroz više voda. Trudite se da što manje dodirujete kupine, jer što su više u kontaktu sa rukama to će biti mekše. Ova poslastica se brzo sprema, pre svega zato što kupine ne treba ljuštiti ili seći, potrebno je samo ih dobro oprati.

Razlika između divljih i domaćih kupina je u tome što su domaće kupine mekše i moraju se drugačije tretirati kako se ne bi raspale u procesu kuvanja. Zato je potrebno da njih kuvate nešto kraće, tek nakon što se uštpinuje šećer.

Dakle, u veliki lonac stavite šećer i 300 mililitra vode i kuvajte šećer dok se ne ušpinuje. Tek onda dodajte kupine i pažljivo ih rasporedite, sve vreme pazeći da ih ne oštetite rukama.

Kuvajte neko vreme oko 10 minuta dok kupine malo ne omekšaju, a onda pojačajte vatru. Znaćete da nigde niste pogrešili kad vidite da ne na vrhu počela da se pojavljuje pena.

POPULARNO:  SALAMA SA OBLATNOM – BRZO GOTOVA, UKUSNA I DOĐE JE DOSTA

Tu penu obavezno skupite kašikom. Nemojte dozvoliti da završi u slatkom, jer ako bude te pene u tegli, odnosno vazduha, time će slatko trajati znatno kraće.

Mnogi se pitaju kako se pravi slatko od kupina i kako da se kupine ne raspednu? Preporučuje se da ne mešate varjačom, nego samo blago protresete šerpu kako biste sprečili da kupine previše omekane. Potreno je samo blago prodrmati s vrmena na vreme i tada pazite da se nešto slatka ne izlije.

Sledeći korak je samo da kuvate dok slatko ne bude idealne gustine. Svaka iskusna domaćica zna kada je slatko dovoljno kuvano. Ovo možete lako proveriti tako što ćete uzeti malo slatka i ostaviti na tacnici da se malo ohladi. Ako primećujete da je retko, potrebno je da kuvate još desetak minuta.

Koliko dugo se kuva slatko od kupina? Ovo slatko se priprema kraće od skoro svih drugih, potrebno je između 45 minuta kuvanja i sat vremena. Sve zaivisi od količine koju pripremate, kvaliteta šporeta i šerpice,

Sklonite slatko sa šporeta, uzmite pamučnu krpu koju ste prethodno potopili u vodu i procedili. Stavite je preko lonca i dobro je uvijte u ručke, kako biste sprečili da ulazi vazduh. Ostavite slatko da odstoji tokom noći i da se sasvim ohladi.

Sutra ujutro sterilišite tegle. Dovoljno je samo da ih operete i tako mokre ubacite u rernu na 100 stepeni. Tegle su sterilisane onda kada se voda sa tegli sasvim osuši. Prebacite slatko u tegle, dobro zatvorite i okrenite tegle naopako. Ostavite tako da odstoji par sati, kako bi se dobro vakumirale.

Ovako napravljeno slatko će trajati par meseci. Držite ga na hladnom i tamnom mestu, a kada ga otvorite čuvajte ga u frižideru.

Pogledajte pripremu:

Izvor: Stil.kurir.rs