ZANIMLJIVO

“PET MESECI NAKON DRUGE DOZE ANTITELA SU MI 4 PUTA VEĆA, ŠTA JE RAZLOG? ODGOVOR DOKTORKE IZNENADIO

Podijelite sa prijateljima

Veliki broj nedoumica vakcinisanih i građana koji su preležali koronu preplavio je društvene mreže. Jedna takva dobila je svoj epilog, a virusolog Ana Banko dala je odgovor koji bi mogao mnogima da bude od koristi.

Naime, jedan korisnik društvene mreže Tviter ostao je u čudu kada je video da je broj antitela nakon pet meseci od vakcinisanja veći nego nakon same vakcinacije.

– Dve nedelje posle druge doze Fajzera, antitela bila 7.100 Au/ml, a pet meseci posle druge doze, antitela bila 27.000 Au/ml. Mislio sam da se količina smanjila za pet meseci, a ona se učetvorostručila. Šta je mogući razlog? – upitao je jedan Tviteraš našeg stručnjaka.

Doktorka Banko vrlo brzo je odgovorila na njegovu nedoumicu i otkrila o čemu se zapravo radi.

– Bili ste izloženi infekciji, a da to niste osetili upravo zato sto ste vakcinacijom bili zaštićeni. Vi ste prirodnom infekcijom “boostovali” imunitet. Nema potrebe za trećom dozom u narednim mesecima – napisala je doktorka.

POPULARNO:  ISTRAŽIVANJE JE POTVRDILO: 10 DOKAZA DA SU ŽENE BOLJI VOZAČI OD MUŠKARACA

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić pričala je ranije o antitelima.

– Nakon treće doze Sinofarma odobama do 65 godine nivo antitela se povećava četiri puta, a kod osoba iznad 65 dva puta – ova informacija stoji zvanično na sajtu kineske agencije za lekove – rekla je ranije ona.

– Nivo antitela nije jedini kriterijum, hajmo logično, što više vremena prolazi od vakcine, normalno je da nivo antitela opada, zato i treba primiti treću dozu, osim toga, kod starih osoba je niži nivo antitela, organizam stari, stari i imuni sistem, samim tim odgovor je niži. Isto važi za osobe sa hroničnim bolestima – kazala je ona.

Razmatrajući mešanje vakcina, direktorka RFZO kazala je da je zvanična preporuka SZO je da se ne mešaju vakcine, ali, kako kaže, ostojaće zaštita i ništa se neće desiti čak i ako se vakcine mešaju, te da je najvažnije da se dobije treća doza.

Izvor: blic