ZANIMLJIVO

U EVROPSKIM SIROMAŠNIM I NEOBRAZOVANIJIM DRŽAVAMA NAJVIŠE NEVAKCINISANIH, BiH NA BALKANU NAJLOŠIJA

Podijelite sa prijateljima

Bosna i Hercegovina je među evropskim državama u kojima je vrlo mali broj stanovnika vakcinisan protiv koronavirusa. Uočljivo je da je riječ o siromašnijim zemljama u čijim društvima dominiraju konzervativne vrijednosti.

Bosna i Hercegovina sada ima vakcine, ali je uprkos tome potpuno vakcinisano samo 22 posto od ukupnog broja stanovnika. Broj vakcinisanih u cijeloj istočnoj Evropi je znatno manji od onog na zapadu ovog kontinenta.

Istraživanjem trusta mozgova Pew Research, čiji su rezultati sredinom ove godine objavljeni u naučnom časopisu “Brain, Behavior and Immunity”, je utvrđeno da osobe koje odbijaju vakcinaciju u prosjeku imaju manje kognitivne sposobnosti.

Između ostalog, utvrđeno je da se konzervativci u Sjedinjenim Američkim Državama najviše kolebaju oko vakcinacije, da su obrazovaniji manje kolebljivi (da kolebljivost zavisi od stepena obrazovanosti) i da su ateisti najmanje kolebljivi.

U Evropi najviše vakcinisanih je u bogatim državama sa vrlo obrazovanim stanovništvom, a to se prije svega odnosi na skandinavske zemlje. I u manje bogatim državama poput Portugala i Španije broj vakcinisanih je mnogo veći nego u istočnoevropskim zemljama, pa čak nego i u Skandinaviji.

Primjera radi u svim skandinavskim državama pojedinačno vakcinisano je više od 70 posto od ukupnog stanovništva. Osim toga, riječ je o državama koje imaju znatno veći BDP po glavi stanovnika, čiji su đaci u prvih 20 zemalja u PISA istraživanju i u kojima je indeks percipirane korupcije vrlo mali.

S druge strane, u istočnoj Evropi, u kojoj su svi navedeni društveni parametri znatno lošiji, je znatno manji broj vakcinisanih. U pojedinim zemljama doseže tek iznad 50 posto.

POPULARNO:  DR SAJEM REDI SA KLINIKE U CIRIHU TVRDI: "KOVID-22 ĆE BITI GORI OD SVEGA ŠTO SMO DO SADA VIDELI

Bosna i Hercegovina je skoro u svim parametrima najlošije rangirana u poređenju sa ostatkom bivše Jugoslavije, poredak izgleda ovako:

  • U Sloveniji je 54 posto potpuno vakcinisanih. Ima BDP po glavi stanovnika od 26.000 dolara, 13. je u PISA istraživanju i 35. po indeksu percipirane korupcije;
  • U Hrvatskoj je 45 posto potpuno vakcinisanih. Ima BDP po glavi stanovnika od 14.000 dolara, 37. je u PISA istraživanju i 63. po indeksu korupcije;
  • U Srbiji je 44 posto potpuno vakcinisanih. Ima BDP po glavi stanovnika od 7.000 dolara, 44. je u PISA istraživanju i 94. po indeksu korupcije;
  • U Crnoj Gori je 39 posto potpuno vakcinisanih. Ima BDP po glavi stanovnika od skoro 9.000 dolara, 54. je u PISA istraživanju i 67. po indeksu korupcije;
  • Na Kosovu je 42 posto potpuno vakcinisanih. Ima BDP po glavi stanovnika od 4.000 dolara, 75. je u PISA istraživanju i 104. po indeksu korupcije;
  • U Sjevernoj Makedoniji je 39 posto potpuno vakcinisanih. Ima BDP po glavi stanovnika od 5.800 dolara, 67. je u PISA istraživanju i 111. po indeksu korupcije;
  • U Bosni i Hercegovini je 22 posto potpuno vakcinisanih. Ima BDP po glavi stanovnika od 6.000 dolara, 64. je u PISA istraživanju i 111. po indeksu korupcije.

Podaci za stopu vakcinacije preuzeti su sa web stranice Our World in Data, podaci o BDP-u preuzeti su od Svjetske banke, podaci o PISA istraživanju preuzeti su od Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) koja provodi ovo istraživanje, dok su podaci o indeksu korupcije preuzeti od Transparency Internationala.

Izvor: Klix