SAVJETI

NIJE BAŠ TOLIKO “ZDRAV”: ĐUMBIR NE SMETE UZIMATI AKO IMATE JEDNO OD OVA TRI ZDRAVSTVENA STANJA

Podijelite sa prijateljima

Prvo stavite prst na čelo pa tek onda uzmite đumbir u ruku

Iako je svima jasno da je đumbir izuzetno zdrav, postoje neki slučajevi kada ga ga je mudrije izbegavati nego koristiti. 

Trudnoća

Trudnice ne smeju da konzumiraju đumbir jer može dovesti do prevremenih kontrakcija.

Dijabetičari 

Osobe koje imaju dijabetes i ubrizgavaju insulin ili piju tablete, ne bi trebale da uzimaju đumbir. Razlog je jer ćete uz lekove previše sniziti šećer.

Žučni kamenac

Đumbir ne smeju koristiti ni osobe koje imaju žučni kamenac, jer on potiče izlučivanje. 

Međutim, oni koji nemaju ni jedno od ova tri navedena zdravstvena stanja mogu komotno uživati u neverovatnim lekovitim svojstvima đumbira, a posebnu pažnju treba posvetiti čaju!

Obzirom da se u đumbiru nalazi mnogo aktivnih materija, prvenstveno gingerolsa i gingerdiola, koje imaju antibakterijsko, antivirusno i antigljivično dejstvo, reproučljivo je da čaj od đumbira koristite kako biste ojačali imuni sistem, te samim tim sprečili da vaš organizam napadnu neke bolesti.

POPULARNO:  2 RECEPTA ZA DŽEM OD TREŠANJA

Potrebno je: 250 dl vode, 5 kriški đumbirovog korena, kašičica meda.

Priprema:

Stavite vodu na ringlu i sačekajte da proključa, za to vreme oljuštite đumbir i nasecite potrebne kriške. U proključalu vodu dodajte kriške i ostavite pet minuta da se kuva, nakon čega treba skinuti posudu sa vatre i odložiti je sa strane da se malo ohladi.

Procedite čaj i u šolju spijte dobijeni napitak, pa po želji dodajte i kašičicu meda.

Izvor: najzena