ZANIMLJIVO

PITANJE DANA KADA ĆE OMIKRON STIĆI U SRBIJU! DR RADMILO JANKOVIĆ UPOZORAVA: TREBA OZBILJNO SHVATITI SITUACIJU

Podijelite sa prijateljima

Pitanje je dana kada će novi soj virusa korona omikron stići i u Srbiju, kaže zamenik direktora Kliničkog centra Niš, anesteziolog Radmilo Janković i napominje da nema dovoljno informacija o tome kako nova mutacija utiče na širenje virusa i kliničke slike zbog čega, ističe, treba ozbiljnu shvatiti novonastalu situaciju

– Logično je pretpostaviti da Srbija neće biti izolovano ostrrvo i da je pitanje sata kada će se prvi zaraženi novim sojem korona virusa, ostaje samo da se reorganizujemo i vidimo šta nam je činiti – rekao je Janković za Tanjug.

Ukazuje da je glavna strepnja oko novog soja da li će se lakše širiti, izazivati teže kliničke slike i koliko će vakcine koje su trenutno u upotrebi biti efikasne protiv nove podvarijante.

Janković kaže da je moguće da da efikasnost vakcina neće biti na istom nivou kao za izvorni, vuhanski soj virusa, što se, kako kaže, pokazalo i kod delta soja, ali smatra da treba sačekati i videti efekte.

 Sve vakcine, uslovno rečeno moderne vakcine, koje su u opticaju u zapadnim zemljama ciljaju spajk protein kao osnovni deo virusa na kojem je nova mutacija – rekao je Janković.

Kada je reč o patogenosti novoj soja virusa, ne očekuje da će biti veća i da će uzrokovati teže kliničke slike.

POPULARNO:  JELENA KARLEUŠA: VOLIM DA JEDEM, ALI NE JEDEM MESO! NA MOM JELOVNIKU JE PASULJ UMESTO PILETINE

– Što se tiče lakšeg sisrenja, verovatno je to moguće i treba biti obazriv, jer smo pokazali da stvari gledamo prilično lagodno. Ali, mislim da će upozoravajuća reakcija ostatka sveta možda i nas naterati da ovog puta budemo ozbiljniji – kazao je Janković.

Napominje da sve dok postoji mogućnost da se virus nesmetano širi i i da se razmnožava u nevakcinisanim koji su, kako kaže, najosetljiviji, mogu da se javljaju nove mutacije.

– Nije isključeno da neke takve mutacije budu i slabije, koje će na kraju dovesti da virus ima samo endemski karakter, ali svaka dosadašnja mutacija je bila opasnija od predthodne – rekao je on.

Uveren je da bi, da je više od 70 svetske populacije vakcinisano, postojala manja mogućnost za razvijanje “mutanata”.

Komentarišući pogoršanje epidemijske situacije u većini evropskih zemalja, Janković kaže da je Srbiju ””sačuvalo”” to što je, kako kaže, pre većine ostalih zemalja počela sa davanjem trećem, buster doze.

 Trenutno je najveći problem u Nemačkoj i Austriji, gde je veliki broj onih koji nisu primili treću dozu jer su mislili da vakcine, kao što je Fajzer i Moderna, daju trajniji imunitet –  rekao je Janković.

Izvor: Informer