SAVJETI

VAKCINA KOJA JE SPASLA MNOGE ŽIVOTE JE SADA BESPLATNA: VIRUS IZAZIVA OZBILJNU BOLEST, ZAŠTITA JE NAJBOLJA U OVOM UZRASTU

Podijelite sa prijateljima

Nakon što su naučnici pokazali koliko je zaista efikasna, ova vakcina je postala dostupna svima. Evo šta je važno da znate o tome.

Država Srbija uvodi vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV) o svom trošku. HPV dovodi do malignih karcinoma grlića materice kod žena i penisa kod muškaraca, zbog čega je vakcinacija u detinjstvu veoma važna.

O trošku države mogu da se vakcinišu deca uzrasta od 9 do 19 godina, a idealno je da to bude između 12 i 14, objasnila je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

“Ukoliko deca prime nakon 14 godina, ili pre navršene 12. godine, ili ako je bio prvi seksualni kontakt i ukoliko je došlo do HPV infekcije, takođe će vakcina delovati, mada znatno manje. Ipak, efikasnost je najveća u periodu od 12 do 14 godina i ukoliko nije došlo do seksualnog kontakta”, objasnila je ona.

Kako se o ovom virusu i opasnosti do koje dovodi veoma malo govori, dotkorka je objasnila na šta mladi treba da budu upozoreni. “O ovome bi trebalo mnogo više da se priča, kako sa mladima tako i sa njihovim roditeljima, jer moraju da imaju mnogo više informacija o HPV infekciji i razvoju malignih tumora.

POPULARNO:  KAKO SE PRAVI DOMAĆI KEFIR: ČISTI CREVA, UBRZAVA METABOLIZAM

Konkretno ovaj virus se prenosi isključivo seksualnim putem, a prenosioci su i muškarci i žene, iako postoji mišljenje da prenose samo muškarci. Takođe, maligni tumor mogu da dobiju i muškarci i žene.”

Najnovije britanske studije pokazale su da vakcinacija smanjuje broj slučajeva raka grlića materice za skoro 90 posto. Studija je objavljena u časopisu Lanset, istraživanje je započeto 2008. godine kada je vakcinacija za devojčice uvedena u Engleskoj.

“Uticaj je ogroman”, rekao je profesor Piter Sasijeni, koji je radio na ovom istraživanju. Smatra se da je vakcinacija sprečila oko 450 karcinoma i 17 200 predkancerogenih izraslina.

Izvor: yumama