LJEKOVITO BILJE

ZAŠTO JE DOBRO DA SVAKOG DANA JEDETE PRAZILUK? EVO ŠTA KAŽU STRUČNJACI

Podijelite sa prijateljima

Praziluk je ukusno povrće koje možemo jesti u raznim jelima a i kao salatu. Osim toga, praziluk je izuzetno povoljan za naše zdravlje


Oko 100 grama kuvanog praziluka sadrži svega tridesetak kalorija. Mala energetska vrednost, bogatstvo hranljivih sastojaka, prehrambenih vlakana, polifenola i sumpornih jedinjenja povoljno utiču na zdravlje.

Beta-karoten se u našem organizmu pretvara u vitamin A, koji je važan za zdravlje očiju, reproduktivnog sistema, kao i za imunitet.

Praziluk je izvrstan izvor vitamina C, a najviše ga ima u zelenim lisnatim delovima.

Bogat je i fruktooligosaharidima i inulinom, vlaknima koja deluju kao probiotik.

U tragovima se mogu naći kalijum, bakar, gvožđe, mangan, koji može da pomogne u ublažavanju simptoma predmenstrualnog sindroma, a povoljno deluje i na zdravlje štitaste žlezde.

Praziluk utiče i na detoksikaciju organizma, smanjenje upalnih procesa, kao i na zdravlje srca i krvnih sudova. Alicin iz praziluka ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo i može da smanji nivo holesterola u krvi, kao i krvni pritisak.

POPULARNO:  DOMAĆI SIRUP OD KOPRIVE: SOK KOJI OBNAVLJA CELO TELO, JAČA IMUNITET, ŠTITI OD BOLESTI

Praziluk je povrće koje često nepravedno zapostavljamo, a redovnim konzumiranjem možemo da snizimo krvni pritisak, nivo holesterola, sačuvamo srce i detoksikujemo čitav organizam.

Konzumacija praziluka može produžiti osećaj sitosti, kao i smanjiti apetit, što je dobro za ljude koji žele da smršaju ili jednostavno vode računa o svojoj ishrani.

Izvor: Informer