SAVJETI

SAČUVAJTE LJUSKE OD JAJA LAKO I BRZO NAPRAVITE VITAMINSKU INFUZIJU ZA VAŠE BILJKE I ONE ĆE RASTI KAO IZ VODE

Podijelite sa prijateljima
NAPRAVITE VITAMINSKU INFUZIJU ZA VAŠE BILJKE

Ne treba da ih sameljete ili zgnječite, dovoljno je samo da ih bacite oko ruža ili drugih sadnica kojima je kalcijum neophodan..

Nije tajna da su jaja puna proteina, vitamina i minerala i da su jedna od najhranljivijih namirnica na planeti. Širom sveta prosečna osoba godišnje troši oko 150 do 200 jaja.

Ljuska jajeta se sastoji od 96 odsto kristala kalcijum karbonata i savršeno su đubrivo za vašu baštu.

1. Prirodno đubrivo

Ljuske od jaja su savršen način da vašem kompostu dodate kalcijum. Izuzetno se brzo razgrađuju, zato ne brinite o tome kako da li treba da ih sameljete ili zgnječite. Dovoljno je samo da ih bacite oko ruža ili drugih sadnica kojima je kalcijum neophodan.

Ako sadite papriku ili paradajz, obaveno im dodajte ljuske od jaja i videćete kako ove biljke bujaju na vaše oči.

POPULARNO:  VRSNI KUVAR OTKRIO TRIKOVE ZA NAJSAVRŠENIJU POHOVANU PILETINU: SOČNA I HRSKAVA, LEPI SE ZA PRSTE

2. Ljuske od jaja oteraće puževe iz vaše bašte

Ako imate problem sa puževima u vašem povrtnjaku, samo grubo zgnječite ljuske od jaja i poređajte ih oko biljke. Oštre ivice ljuski od jaja sprečiće puževe da se domognu vaše salate ili mladih, tek zasađenih biljaka.

3. Posude za sadnju semena

Pošto se ljuske od jaja veoma brzo razgrađuju, idealne su za sadnju semena u njima. Kada biljka iznikne jednostavno je zajedno sa ljuskom prebacite u baštu, na mesto gde će trajno ostati.

Ne zaboravite da prvo dobro operete ljusku pod mlazom tople vode, a zatim da napravite rupu u njoj pre nego tu posejete seme.

Izvor: Alo.rs