SAVJETI

10 SIMPTOMA KOJI UKAZUJU NA BOLESTI BUBREGA

Podijelite sa prijateljima

Bubrezi su organi koji dugo ne pokazuju simptome otežanog rada, sve dok situacija ne bude krajnje ozbiljna. Stoga obratite pažnju na 10 simptoma koji pokazuju da se vaši bubrezi “muče”

Bubrezi pomažu u uklanjanju štetnih materija, regulišu proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, oslobađaju hormone koji regulišu krvni pritisak i pomažu u proizvodnjii aktivnog oblika vitamina D, potrebnog za zdravlje kostiju. Oni takođe pomažu u održavanju ravnoteže vode i koncentracije minerala u krvi, kao što su natrijum, kalijum i fosfor.

Prve poteškoće u radu bubrega često prolaze bez velikih i očiglednih simptoma, stoga se veoma teško dijagostikuju.

10 simtoma koji ukazuju da se vaši bubrezi muče:

1. Promene u funkciji urinarnog trakta

Prvi simptom bolesti bubrega je promena u urinarnoj funkciji. Promena može biti u visini i učestalosti urina. Ostale promene mogu uključivati: Učestalo noćno mokrenje; Urin je tamniji nego obično; Urin koji je “penast”; Urin koji sadrži krv; Osećaj pritiska ili problemi tokom mokrenja; Bol ili osećaj peckanja tokom mokrenja.

2. Oticanje

Glavni zadatak bubrega je uklanjanje otpada i tečnosti iz tela. Kada se to ne dešava nagomilavanje dodatne tečnosti i vode izaziva oticanje. Oticanje se može javiti u rukama, nogama, skočnim zglobovima, licu i ispod očiju.

Zašto ne treba da pijete 2 litre vode dnevno.

3. Umor i slabost

Kada bubrezi ne funkcionišu kako treba, postoji konstantni osećaj umora tokom dana. Možda ćete se osećati umorno, iscrpljeno ili sa manjkom energije bez ikakvog razloga. Dva uzroka ovih simptoma su anemija i akumulacija otpadnih materija u telu. Zdravi bubrezi luče hormon eritropoetin koji pomaže u proizvodnji kiseonika. Oštećen bubreg stvara manje ovog hormona što na kraju dovodi do smanjenja crvenih krvnih zrnaca. Takođe, kada bubrezi ne funkcionišu kako treba, telu je teže da se oslobodi štetnih toksina i materija. Ovo može dovesti do gubitka apetita. Višak toksina u telu i gubitak apetita vode gubitku energije.

4. Vrtoglavica

Ako bolest bubrega izazove anemiju, možete patiti od čestih vrtoglavica, što stvara osećaj ošamućenosti, nestabilnosti ili gubitak ravnoteže. To se dešava zato što anemija sprečava da mozak dobije dovoljno kiseonika. To dalje može izazvati problemi sa pamćenjem, otežanom koncentracijom i probleme sa spavanjem.

5. Neobjašnjivi bol u leđima

Neobjašnjivi bolovi u leđima mogu biti simptomi nedijagnostikovanih bolesti bubrega ili bubrežne infekcije. Kada bubrezi ne funkcionišu kako treba može doći do boli, ukočenosti i tečnosti u zglobovima. Bol u donjem delu leđa i preponama može biti uzrokovan kamenom u bubregu. Policistično oboljenje bubrega, koje je nasledna bolest, dovodi do stvaranja ciste u bubrezima što može da izazove bol u donjem delu leđa.

POPULARNO:  ŽENA (92), NA IZMAKU ŽIVOTA: MOŽE DA VAM PRIČA KO ŠTA HOĆE, SREĆA JE SAMO U OVOME

Ako imate jake grčeve koji se šire od donjeg dela leđa ka preponama, obratite se lekaru.

6. Svrab i iritacija kože

Nagli osip, iritacija i preterani svrab su simptomineke vrste bolesti bubrega. Nepravilno funkcionisanje bubrega doprinosi nagomilavanju otpadnih produkata i toksina u organizmu, što dovodi do mnogih problema sa kožom. Još jedna posledica lošeg funkcionisanja bubregaje neravnoteža kalcijuma i fosfora u krvi, što može dovesti do preteranog svraba. Ako vaš inače zdrava koža iznenada pokaže znake osipa i jakog svraba, obratite se svom lekaru.

7. Neprijatan ukus u ustima

Bolest bubrega može izazvati neprijatan ukusu u ustima. To se dešava zato što slabo funkcionisanje bubrega dovodi do povećanja nivoa uree u krvi. Urea utiče na stvaranje amonijaka u pljuvačci koji izaizva neprijatan ukus.

8. Mučnina ili povraćanje

Mučnina, povraćanje i slab apetit su veoma uobičajeni simptomi među ljudima koji pate od bolesti bubrega. Mučnina i povraćanje najčešće se javalju ujutru nakon buđenja. Pošto bubrezi nisu u stanju da filtriraju štetne toksine iz krvi, ovo dovodi do akumulacije prekomerne količine azota u krvotoku. Ovo dalje stimuliše gastrointestinalne mukoze i izaziva mučninu i povraćanje. Ukoliko i dalje imate mučninu i povraćanje obratite se lekaru pre nego što se stanje pogorša.

9. Hladoća u telu

Ovo je još jedan od simptoma anemije koje mogu biti uzrokovani bolešću bubrega. Možda vam je hladno bez ikakvog razloga, čak i kada ste u toplom okruženju. S vremena na vreme, može se javiti i groznica.

10. Otežano disanje

Kratak dah takođe može biti znak bolesti bubrega. Nepravilno funkcionisanje bubrega dovodi do dodatnog nagomilavanja tečnosti u plućima. Otežano disanje može se javiti kao posledicaanemije izazvane problemima sa bubrezima.

Pored toga, nakupljanje kalijuma u krvi, koji se nefiltrira od strane bubrega, može izazvati abnormalni srčani ritam.

NAPOMENA:

Čaj od peršuna je stari narodni lek za pomoć bubrezima. Čaj od peršuna se preporučuje za čišćenje bubrega, kod urinarnih infekcija, kamena ili peska u bubregu.

On je takođe odličan diuretik koji se koristi za izbacivanje tečnosti i toksina iz tela.

Perušun je dostupan tokom cele godine a čaj možete pripremati od suvog ili svežeg lišća. Lišće peršuna prelijte sa 200 ml vode i kuvajte do ključanja.

Nakon toga procedite i pijte nekoliko puta dnevno.

Izvor: Stil