ZANIMLJIVO

NA ŠTA UKAZUJE PAD KRVNOG PRITISKA: SIGNAL KOJI NE SME DA SE ZANEMARI

Podijelite sa prijateljima

Prema istraživanjima, krvni pritisak je najčešće padao kod osoba obolelih od demencije

Krvni pritisak igra veoma važnu ulogu, te često može diktirati zravstveno stanje čoveka. Prema naučnim istraživanjima, krvni pritisak u kasnijoj fazi života počinje lagano da pada, i to oko 14 do 20 godina pre nego što telo počne da se “gasi”.

Do ovog zaključka je došao University of Exeter Medical School iz Velike Britanije koji je sproveo eksperiment na oko 46.634 Britanca koji su umrli u 60. godini života ili kasnije, a uzorak je obuhvatio ljude koji su bili zdravi, ali i one koji su imali demenciju kao i bolesti srca, prenosi sajt today.uconn.edu

Prema ovim istraživanjima, krvni pritisak je najviše padao kod pacijenata koji su oboleli od demencije, zastoja srca, gubitka težine kao i kod onih koji su imali visok pritisak.

POPULARNO:  ANTIVAKSERI NAGOVORILI PENZIONERA DA POBEGNE IZ BOLNICE, ON POSLE NEKOLIKO DANA UMRO U MUKAMA

Zanimljivo je i da je smanjenje zabeleženo i kod pacijenata koji nemaju nijednu od navedenih bolesti.

“Naše istraživanje baca svetlo na važnost praćenja stanja starijih pacijenata kakve lekari viđaju svuda. Bio bih jako uznemiren kada bi neko protumačio naš rad kao motiv da se hipertenzija u kasnijim godinama ne tretira lekovima i da se oni ne izdaju”, kaže autor istraživanja.

Navodi se i da bi lekari trebali da obrate pažnju na to šta pad krvog pritiska znači za starije pacijente. Postoji mnoštvo znakova koji ukazuju na blizinu smrti, a visina pritiska i sve promene vezane za njega mogu biti pokazatelji.

Izvor: stil