SAVJETI

SAVETI ZA ČUVANJE ZDRAVLJA TOKOM ZIME: ŠTA DA JEDETE, ZAŠTO DA SE ZAŠTITITE OD VETRA, KAKO ZAGREJATI STOMAK I SLEZINU

Podijelite sa prijateljima

Saveti za očuvanje zdravlja tokom zime u skladu sa kineskom medicinom – evo šta vam poručuje Gordana Miriam Petrović, akupunkturolog i specijalista holestičke medicine.

Klasična kineska medicina često predstavlja neke naizgled neobične, na prvi pogled čak i nelogične Ideje za građenje i održavanje zdravlja. Ipak, treba imati u vidu da je ovo medicina zasnovana na praćenju prirodnih tokova u univerzumu, utemeljena u zdravom razumu i na veoma jednostavnim i lako dostižnim rešenjima.

Od ove činjenice često ume da odvuče pažnju saznanje da se ne radi o brzim, instant rešenjima.

Važno je razumevanje procesa kojim se do dobrog zdravlja dolazi, a ne samo, i isključivo, krajnje rešenje, piše Gordana Miriam Petrović, akupunkturolog i specijalista holestičke medicine.

U našem (pre)brzom načinu života, koji se aktivno i svakodnevno podržava i podstiče, odmor, predah, pauza, koncepti su na koje se gleda sa sumnjom, podozrivošću i ponekad sa otvorenim animozitetom.

Porede se često sa slabošću i lenjošću, tako da se neretko može čuti da se ljudi gotovo izvinjavaju ako su ranije otišli na spavanje, odremali popodne ili otišli na sat vremena da sednu negde u prirodu, zatvore oči i samo budu prisutni u trenutku.

Zima je period kada je ovo apsolutno neophodno ako želimo da period ekspanzije u nastupajućem proleću dočekamo zdravi i spremni da se „probudimo”.

Zima je u našim predelima prepuna praznika i proslava; međutim, iako je divno videti mile i drage, o(t)pustiti se i predati uživanjima u hrani i piću, potrudite se da budite umereni, koliko god možete. Ovo naročito važi za često zanemareni aspekt koji se odnosi na to s kim i koliko vremena provodite na nekim, možda manje poželjnim slavljima, iz tzv. pristojnosti. Ako baš morate, prisustvujte, ali svedite na minimum.

POPULARNO:  OČISTITE CEO TEPIH U JEDNOM POTEZU: ZABLISTAĆE KAO NOV, BEZ PRANJA I RIBANJA

Pre nego što se obavežete na bilo koji aranžman društvene prirode, najpre samo zdravorazumski razmislite i osetite šta vam prija. Jednostavno je reći, ali kako veoma često mogu da primetim u svojoj kliničkoj praksi, najočiglednija rešenja nisu ista za sve nas, iako možda na prvi pogled deluje kao da je to nemoguće.

Striktno ograničite vreme koje provodite u zatvorenim, često i zagušljivim, prostorima i provedite bar jedan deo dana napolju, bez obzira na to koliko je hladno – prošetajte i/ili posedite,ako vreme dozvoljava, na Suncu.

Vetra se valja čuvati, ali ako morate da izađete po vetru, obavezno zaštitite vrat, jer se na sastavku cervikalne i torakalne kičme, prema kineskoj medicini, nalazi tačka kroz koju vetar „ulazi” u telo, hladeći ga iznutra. To nije poželjno nikada, a naročito ne zimi, pa je ova lako izvodiva tehnika zaštite veoma važna, i pritom izuzetno delotvorna.

Ako se dogodi da skvasite noge, zamenite obuću što pre, jer vlaga prodire kroz početnu tačku kanala bubrega na sredini stopala, i ometa energijuovog kanala, dodatno je hladeći, usporavajući je i otežavajući njen protok.

Da biste „zagrejali” energiju kanala stomaka i slezine koji su najznačajniji u pravilnom apsorbovanju i distribuciji hranljivih materija kroz sve ćelije organizma, hranite se gotovo isključivo kuvanom hranom. Zima nije vreme za detoksikaciju, laganu ishranu bogatu salatama i generalno, presnu hranu. Namirnice, sem svežeg voća, termički obradite, po želji, uz što manje prženja.

Kada birate aktivnosti, posvetite im vreme tokom dana kad god je to moguće, a najkasnije do rane večeri. Večernje „buđenje” i stimulacija nervnog i svih drugih fizioloških sistema remeti prirodnu ravnotežu vašeg organizma i nije u skladu sa zimskim periodom.

Izvor: Sensa