SAVJETI

PROLEĆE JE PRAVO VREME ZA PRANJE JORGANA: OVI TRIKOVI ĆE VAM PROVERENO OLAKŠATI POSAO

Podijelite sa prijateljima

Saveti za bezbedno i efikasno pranje, evo šta treba da dodate u bubanj i koji prašak da koristite.

PROVERITE ZAPREMINU MAŠINE ZA PRANjE VEŠA – Počnimo sa činjenicom da nisu sve mašine za pranje veša dovoljno velike da pravilno operu veliki jorgan.

Pokušajte da stavite ćebe u bubanj. Ne bi trebalo da bubanj bude prepunjen, jer osim što se jorgan neće dobro oprati, vaša mašina se može oštetiti.

TRETIRAJTE MRLjE – Ukoliko primetite na jorganu fleke, možete ih pre pranja tretirati univerzalnim sredstvom za uklanjanje mrlja bez hlora.

Takođe ih možete navlažiti vodom i istrljati sapunom za pranje veša ili sapunom za mrlje. Ako se sećate porekla mrlja, pokušajte da ih uklonite na posebne načine.

Na primer, mrlje od krvi se uklanjaju vodonik-peroksidom, mrlje od kafe rastvorom sirćeta ili limunske kiseline i tako dalje.

Nakon treitiranja mrlja, ostavite jorgan da malo odstoji sa sredstvom protiv fleka.

OPERITE JORGAN – Operite jorgan prema uputstvima na etiketi, najčešće je to na 30 ili 40 stepeni. Jedan od važnijih saveta jeste da koristite tečni deterdžent za pranje. Ako perete vuneno ćebe, izaberite deterdžent za vunu. Za pranje jorgana punjenih perjem ili vunom, koristite ciklus za delikatno pranje. Nemojte dodavati previše proizvoda kako biste smanjili rizik da njegovi ostaci neće ostati u jorganu nakon pranja.

POPULARNO:  KUKURUZNO BRAŠNO NIJE SAMO JELO VEĆ I LEK: EVO KOJE VITAMINE UNOSIMO KROZ MOĆNU PALENTU

DODAJTE OVO U BUBANJ ZBOG CENTRIFUGE – Kao opšte pravilo, većina jorgana može da izdrži okretanje pri 800 obrtaja u minuti. Ako perete jorgan, pre pranja u bubanj možete staviti nekoliko loptica za veš ili teniskih loptica.

PONOVO PROVERITE ĆEBE – Na kraju ciklusa centrifuge, uklonite i proverite ćebe da li ima mrlja. Ako postoje mrlje i želite da ih uklonite, ponovite korak 2, a zatim ponovo operite ćebe, možete – na kratkom ciklusu.

OSUŠITE JORGAN – Ako ste srećni vlasnik mašine za sušenje veša, možete je koristiti za sušenje jorgana (obavezno prethodno proverite na etiketi da li je to dozvoljeno pri tretiranju ovog materijala). Ukoliko je vreme povoljno i duva topao vetar, vaš jorgan možete osušiti ili provetriti napolju, ali izbegnite da direktno Sunce pada na njega, posebno ako je u boji, jer može da izbledi.

Ukoliko punjenje u jorganu nije dobro raspoređeno nakon pranja, položite potpuno osušeni jorgan na krevet i istucite ga metlicom za tepihe.

Izvor: najzena