SAVJETI

4 EFIKASNA NAČINA DA SE REŠITE BILJNIH VAŠI POTPUNO PRIRODNO

Podijelite sa prijateljima

Izneli ste biljke na terasu, zasadili ih u bašte, uživaju na suncu ili u hladu, vodite računa o njima i onda primetite da su ih napale biljne vaši – insekti koji su u stanju da unište vaše velelepne biljke za par dana.

Ne brinite, postoje razni prirodni i domaći preparati kao što je prašak za pecivo protiv biljnih vaši, kao i mnogi drugi.

Evo šta deluje u ovom slučaju:

1. Prašak za pecivo

Prašak za pecivo je bitan sastojak u svakoj kuhinji, a ono što verovatno niste znali jeste da prašak za pecivo protiv biljnih vaši se pokazao kao jedan od rešenja. Stvar je u tome što prašak za pecivo je alkalan, a vaši dolaze na kiselu sredinu.

Promenom PH vrednosti zemljišta i biljke stvarate nepovoljno područje za vaši i one će pobeći ili uginuti. No, ono šta treba da naglasimo jeste da prašak za pecivo jeste delotvoran protiv biljnih vaši zato što se u njemu nalazi soda bikarbona.

2. Soda bikarbona će biti jednako delotvorna kad su u pitanju ove štetočine kao i prašak za pecivo. Evo kako se ovaj domaći preprarat iz kuhinje koristi za njihovo suzbijanje.

Pomešajte jednu kašiku praška za pecivo, sa jednom trećinom šolje suncokretovog ulja. Izvojite dve kašike ove mešavine sa jednom šoljom vode. Ovu vodu dodajte u prskalicu kojom orošavate cveće.

3. Sirće uspešno ubija štetočine

U našem narodu se smatra da nema tog problema koje ne mogu da reše soda bikarbona ili sirće. Ova namirnica se nalazi u svakoj kuhinji, jeftina je i organska pa od nje neće nastati toksičan otpad kao što je slučaj sa pesticidima.

Evo šta je potrebno da uradite kako biste se otarasili ovih štetočina, a koji deluje jednako dobro kao prašak za pecivo protiv biljnih vaši. Sirće i voda su u srazmeri 1:10, dakle, na jednu kašiku sirćeta će vam biti potrebno 10 kašika vode.

Upozorenje: kada pripremate ovu mešavinu protiv biljnih vaši obavezno sirće dodajte u vodu, nikako obrnuto, nemojte ni slučajno dodavati vodu u sirće jer to može izazvati hemijsku reakciju koja je opasna po zdravlje.

POPULARNO:  ŠTA UNOSITE U ORGANIZAM KAD POJEDETE KONZERVU SARDINE? NEĆE VAM BITI SVEJEDNO KAD OVO ČUJETE!

Takođe, u ovu mešavinu možete dodati i par kapi tečnog sapuna ili tečnosti za pranje sudova, ovo će dodatno ojačati sredstvo za suzbijanje biljnih vaši i više će odgovarati biljkama.

Kada prskate biljke nemojte to raditi samo odozgo, jer ćete tako preskočiti zadnju stranu listova gde se najčešće nalazi najviše biljnih vaši. Isprskajte biljku sa svih strana, jedino tako će ovo sredstvo biti sasvim delotvorno.

4. Domaće sredstvo od crnog i belog luka takođe deluje

Crni luk je još jedna namirnica koja se nalazi u svakoj kuhinji. Pretpostavljate da se luk koristi za suzbijanje biljnih vaši zbog njegovog prepoznatljivog mirisa. Potrebni su vam samo crni luk, voda i jedan veliki lonac od 10 litara.

Isecite oko sto grama crnog luka, možete i povećati koncentraciju luka ako smatrate da je to potrebno. Ubacite luk u šerpu veliki lonac i dodajte 10 litara vode. Kuvajte luk u njemu 30 minuta.

Prespite deo tečnosti u prskalicu i preparat je odmah spreman za korišćenje.

Beli luk se takođe koristi kao sredstvo protiv biljnih vaši, a koje se pravi bez kuvanja. Napravićete ga na sledeći način: 200, 300 grama belog luka stavite u 10 litara vode i ostavite ga da odstoji 24 časa. Pomešajte ovu tečnost sa vodom, u razmeri 1:1.

Uzmite u obzir da ovih 10 litara možete koristiti 2 meseca, da je potrebno čuvati ih na tamnom i suvom mestu. Takođe, mogu se koristiti i kada vaše biljke napadnu gljivice.

Jedna od dobrih stvari kod prirodnih sredstava za biljne vaši u odnosu na pesticide jeste to što nije tako lako preterati sa nanošenjem sredstva. Kad su pesticidi u pitanju morate paziti da u procesu ubijanja vaši ne oštetite i rast biljaka ili učinite zemljište još kiselijim.

I crni luk i beli luk su jednako efektni kao i prašak za pecivo za biljne vaši, a evo još par saveta šta treba da uradite da biste vaš vrt oslobodili od ovih štetočina.

Izvor: Stil