SAVJETI

DA LI VOĆE TREBA DA PEREMO U RASTVORU SODE BIKARBONE? HEMIČAR DR BLAGOJEVIĆ REŠILO DILEMU

Podijelite sa prijateljima

Pranje voća i povrća prije jela je nužno kako bismo otklonili prljavštinu, pesticide i bakterije koje mogu da budu štetne po naše zdravlje. I dok ih jedni samo ovlaž properu vodom, drugi se otlučuju za temeljno pranje – uz pomoć sode bikarbone.

Postavlje se pitanje da li je to zaista potrebno i kako utiče na naše omiljene namirnice. Mogli smo na Internetu da vidimo trik sa jagodama i sodom bikarbonom. Direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju dr Stevan Blagojević, gostujući na Prva TV objasnio je da li ovaj metod zaista ima efekta.

– To je jedan način koji se tako propagira, ali nije potrebno. Jagode je dovoljno oprati u vodi, kao i drugo voće. Soda bikarbona menja pH, verovatno će promeniti malo boju i ukus – objašnjava Dr Blagojević.

POPULARNO:  AKO NE ISPOŠTUJETE VREME - DŽABA STE IH PILI. KAKO PITI VITAMINE

Na pitanje, da li se sodom bikarbonom uklanjaju i pesticidi iz voća, doktor je bio jasan:

– Ne. Soda bikarbona samo utiče na promenu pH, niti utiče preterano na rastvorljivost, niti skida masnoće. To je priča koju je neko postavio i nije uopšte proveravao – objašnjava direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju.

Kako istiće doktor, većina voća i povrća se prska u nekim ciklusima malim koncetracijama pesticida – i jabuke, jagode, luk, paradajz…

Dodaje da sve što izgleda za oko lepo, spana ili mladi luk, sadrži pesticide i zaštićeno je njima. Kada je reč o namirnici koja se najviše prska, dr Blagojević ističe da su to jabuke.

– Ako se dobro operu vodom, skinu se pesticidi. Dovoljno je 10-15 minuta mlakom vodom oprati namirnice”, savetovao je za kraj.

Izvor: NajZena