KOLAČI

1 TRIK SASTOJAK ĆE POBOLJŠATI UKUS SVAKE ČOKOLADNE TORTE, A NE KOŠTA NIŠTA

Podijelite sa prijateljima

Iznenađujući trik iskusnog poslastičara za ukusniju čokoladnu tortu. Za čokoladnu tortu punog ukusa mnogi pretpostavljaju da moraju da se koriste čokolade vrhunskog kvaliteta, kao i da ostali sastojci moraju da budu skupi i kvalitetni.

Ipak, to nije uvek slučaj. Mark Beham se iznenadio kada je počeo da radi u poslastičarnici i kada je video da se za najbolje čokoladne torte pored čokolade koristi kakao. Ipak, postoji trik koji iskusni poslastičari dugo vremena koriste.

Oni ne dodaju samo prosejani kakao, jer da bi čokoladna torta bila savršeno ukusna taj kakao mora da se kuva sa vodom ili nekom drugom tečnošću. 

Zašto treba da kuvate kakao sa vodom? 

Kuvanje kakaoa (Bloom the cocoa powder) zvuči kao fensi tehnika poslastičara, ali sve što znači je rastvaranje kakao praha u vrućoj vodi pre nego što ga dodate u testo za torte. 

Kada to uradite, oslobađaju se ukusi i arome koje se nalaze u česticama kakaoa, pojačavajući ukus čokolade. 

Toplota izvlači više ukusa iz kakaoa, dajući vam čokoladnu tortu savršenog ukusa. 

Još jedan plus je što nema prosejavanja kakaoa jer se grudvice rastvaraju u vodi. 

Kako koristiti kuvani kakao kada pravite čokoladnu tortu?

Možda ste već koristili ovu tehniku, a da niste bili svesni zašto. Većina recepata za čokoladne torte zahteva tečnost poput vode ili kafe.

Ako vaš recept zahteva mleko, rastopljeni puter, vruće ulje, ili čak Ginis ili crno vino, prvo zagrejte tečnost, a zatim rastvorite kakao u njoj. Kada tečnost krene da ključa dodajte kakao i dobro promešajte. 

POPULARNO:  BRZINSKI MAFINI SA BOROVNICAMA

Ostavite da odstoji nekoliko minuta da se ohladi pre nego što je sipate u testo, posebno ako ćete dodavati jaja ili puter. (U suštini dodajete kakao u vruću tečnost i vlažne sastojke umesto u brašno.)

Neki recepti koriste i istopljenu čokoladu i kakao prah. Ako uputstva kažu da se čokolada otopi zajedno sa tečnim sastojkom ili puterom, možete dodati i kakao prah.

Na primer, da biste napravili ovu čokoladnu tortu, dodajte kakao prah u mešavinu čokolade i tople vode umesto da ga prosejavate sa brašnom.

Kada se ne koristi kuvani kakao?

Iako je kuvani kakao dobra opcija za većinu recepata za čokoladne torte, trik, nažalost, nije uvek pravo rešenje. 

Evo 3 primera:

1) Neće raditi za recepte koji ne zahtevaju nikakvu tečnost ili ako nema dovoljno tečnosti da se rastvori kakao. Na primer, čokoladni patišpanj ne zahteva tečnost i nema dovoljno istopljenog putera da bi rastvorili kakao, pa je najbolje da se pridržavate recepta kako je napisano.

2) Ne koristite istopljeni puter da rastvorite kakao ako puter treba da bude hladan ili sobne temperature, inače će promeniti teksturu kolača.

3) Ne preporučujem da zamenite otopljenu čokoladu kakao prahom, tako da to nije dobra opcija za kolače koji koriste samo otopljenu čokoladu, a ne kakao prah.

Izvor: StvarUkusa