SAVJETI

KAKO SE STAVLJA BORANIJA U TEGLE DA BISTE JE SAČUVALI CELE GODINE

Podijelite sa prijateljima

Boranija se prilično često koristi u našoj kuhinji. Leti, kada je boranija uobičajena u dvorištima i baštama i na pijacama, lako je pripremiti, ali je zimi to težak zadatak, jer je jednostavno nema.

Konzerviranje boranije je jednostavno. Postoje dva vrlo jednostavna načina za njenu pripremu.

U prvom slučaju, boranija se očisti od vrhova i drški. Blanšira se u kipućoj, slanoj vodi. Napunite tegle boranijom i na kraju dodajte malo vode u kojoj je ona blanširana. Tegle zatvorite i složite u posudu za kuvanje. Nakon što voda proključa, izmerite 30 minuta i uklonite tegle sa vatre.

Drugi način da sačuvate boraniju u teglama je takođe vrlo jednostavan. Boranija se ponovo očisti od peteljki i vrhova. Svaka mahuna se iseče na 2 ili 3 dela u zavisnosti od dužine.

Već seckanu boraniju stavite da se kuva u kipućoj vodi. Dodajte seckani luk, šargarepu, crvenu papriku i nekoliko čenova belog luka i pripremite najobičniju čorbu od boranije.

POPULARNO:  MAČKA DOKAZANO MOŽE DA OSETI BOLEST KOD ČOVEKA

Kad je gotova, napunite tegle i zatvorite ih. Tegle sa boranijom prokuvajte još 30 minuta.

Tako pripremljena boranija je spremna za brzu večeru. Samo otvorite teglu, sipajte je u šerpu sa malo više vode i zapržite čorbu na tradicionalan način i večera je gotova.

Boranija u teglama se može koristiti i za klasična jela kao što su boranija sa svinjetinom, pečena boranija, boranija sa krompirom.

Izvor: bonapeti.rs