TORTE

SPREČAVA POJAVU BOLESTI, PRAVI SE ZA ČAS: PROBAJTE 2 SAVRŠENA RECEPTA SA TOFU SIROM!

Podijelite sa prijateljima

Otkrivamo vam sve što treba da znate!

U nutricionističkoj zajednici su poznati posebni hranljivi sastojci, ali i različiti životinjski i biljni proizvodi koje vredi isprobati i uključiti u naš svakodnevni nutricionistički program. Jedan od njih je tofu, koji je osvojio Instagram i Tik Tok sa nekoliko recepata koji su preko noći postali viralni.

Šta je tofu?

Tofu je proizvod napravljen od sojinog mleka i način na koji se pravi sličan je pravljenju sira. Istovremeno, popularan je u mnogim zemljama i voli ga većina vegetarijanaca i vegana. Međutim, ovaj trend ne pripada isključivo modernom vremenu, jer se tofu prvi put pojavio u Evropi 1700. godine, a široko je poznat postao 1970-ih.

Iz kojih razloga vredi konzumirati tofu?

Pre svega moramo da istaknemo da tofu ima poseban ukus, ali je izvor vrednih hranljivih sastojaka. Njegov sadržaj proteina je veoma visok, pa je idealna užina posle treninga. Pored toga, pokriva 44% dnevnih potreba za kalcijumom i 40% gvožđa, dok takođe obezbeđuje sve esencijalne aminokiseline,

neophodne za pravilno funkcionisanje tela.

Takođe, izoflavoni (biljni sastojci koji se nalaze u soji imaju estrogeno dejstvo i ublažavaju simptome menopauze poput znojenja i suvoće vagine) povezani su sa smanjenim rizikom od osteoporoze regulisanjem nivoa šećera u krvi i sprečavanjem migrene.

Koje su njegove prednosti?

Osteoporoza

Kao što je gore pomenuto, tofu smanjuje rizik od osteoporoze, kao i simptome menopauze, jer hranljive materije koje sadrži povećavaju gustinu kostiju.

Kardiovaskularne bolesti

Tofu se preporučuje kao alternativa za dobijanje proteina koji vam je potreban, čak i ako ste vegan, jer je biljni izvor koji smanjuje loš holesterol (LDL), visok krvni pritisak i aterosklerozu.

POPULARNO:  POSNA BAUNTI TORTA: NAJLEPŠI SPOJ KOKOSA I ČOKOLADE

Bolesti mozga

Prema nedavnim naučnim istraživanjima, konzumacija ovog sastojka značajno je smanjila učestalost mentalnih poremećaja, kao i pojavu moždanih oboljenja, koja su vrlo česta pojava kod starijih ljudi.

Dijabetes tipa 2

Vredi znati da se ljudi sa dijabetesom tipa 2 vrlo često suočavaju sa bolestima bubrega, u kojima telo luči veće količine proteina nego što bi trebalo da bude normalno. Tako je naučno dokazano da su oni koji su jeli tofu u redovnim intervalima uspeli da smanje prekomerno lučenje proteina u poređenju sa onima koji su jeli životinjske proteine (tj. iz nekog mesa, poput piletine).

Brži oporavak

Naučnici, koji su sproveli nedavno istraživanje na poznatom engleskom univerzitetu, zaključili su da tofu pomaže bržem popravljanju oštećenih kostiju. Prema univerzitetskim profesorima, ovaj proizvod se može koristiti čak i kod ozbiljno povređenih osoba, ubrzavajući njihov oporavak, kao i u stomatološkim slučajevima.

Koji su mogući neželjeni efekti?

Vredi napomenuti da postoje nejasna gledišta o neželjenim efektima tofua. Neki naučnici posebno tvrde da je soja direktno povezana sa rakom dojke. Međutim, dokazi koji su izašli na videlo nisu dovoljni da se na ovo ukaže. Dakle, prema istraživanju, umerene količine ne pogoršavaju zdravstveni status žena koje imaju tumor ili onih kojima preti rizik od razvoja raka dojke.

Takođe, visoka konzumacija soje može dovesti do hormonalne neravnoteže, kao što su valunzi i alergije. Međutim, ako imate bilo kakve sumnje ili pitanja, obratite se stručnjaku.

RECEPTI NA STRANI 2…