ZANIMLJIVO

SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA: PANDEMIJA JOŠ NIJE GOTOVA I NEĆE SKORO PRESTATI…

Podijelite sa prijateljima

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da uprkos padu broja obolelih i umrlih od koronavirusa na globalnom nivou, i većem broju vakcinisanih u određenim zemljama, pandemija nije gotova, prenosi VOA

Direktor SZO Tedros Gebrejesus je na brifingu u Ženevi rekao da je uočljiv pad umrlih i obolelih drugu nedelju zaredom, ali upozorio da se u bogatijim zemljama razvija svest o tome da je pandemija gotova jer imaju veliki broj vakcinsanih, dok je u drugom delovima sveta situacija veoma ozbiljna.

“Pandemija Kovida 19 je daleko od kraja i neće biti gotova nigde dok ne bude gotova svugde“, kaže direktor SZO.

Tedros upozorava da nove varijante, slabi zdravstvveni sistemi, polovična primena mera zaštite, kao i manjak medicinskih sredstava i vakcina pogoršavaju situciju u siromašnijim zemljama.

To, kako objašnjava, kompromituje nabavku vakcina na globalnom nivou i podvlači da Kovaks program uskoro ostaje bez vakcina.

Program distribucije vakcina siromašnim zemljama oslanjao se na vakcine iz Instituta za serume u Indiji, koji proizvodi vakcinu Astra Zeneke.

POPULARNO:  LEKARI JOJ DAVALI SAMO ŠEST MESECI ŽIVOTA ZBOG POODMAKLOG RAKA DOJKE: 20 GODINA NAKON DIJAGNOZE TRČI MARATONE

Ali, mnoge od tih vakcina neće izaći iz Indije jer su potrebne tamošnjem stanovništvu koje se bori sa virusom.

Šef SZO je upozorio da će Kovaks do kraja juna imati 190 miliona doza manje nego što je planirano, a da je do sada isporučeno 65 miliona doza u 124 zemlje.

Ali, Kovaks i dalje zavisi od zemalja donatora i ispunjavanja obaveza proizvođača da daju vakcine.

Tedros je rekao da proizvođači Astra Zeneke polako povećavaju količine proizvedenih vakcina, ali da drugi to ne rade. Fajzer je obećao da će ove godine Kovaksu dati 40 miliona vakcina, ali tek u drugoj polovini godine.

Vakcine su nam potrebne odmah kako bismo ih podelili što pre“, kaže Tedros.

Pozvao je i bogate zemlje koje imaju viškove vakcina da podele siromašnijima.

Moramo da postavimo zajednički cilj i vakcinišemo odraslu populaciju što pre. Niko nije bezbedan dok svi nisu bezbedni”, kaže šef SZO.

Izvor: GlasAmerike