SAVJETI

SAVETI IZ HITNE: NE IZLAZITI OD 10-16H, IMATI UZ SEBE TEČNOST, SLANO, SLATKO…

Podijelite sa prijateljima

Doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći savetovala je građane da bez preke potrebe ne napuštaju domove u najtoplijem delu dana, odnosno između 10 i 16h, kao i da uvek uz sebe imaju tečnost, nešto slano i nešto slatko. “Dolazi mnogo mladih žena koje u ovom trenutku zbog predstojećeg leta drže neke monstruozne dijete, koje uključuju nekakve diuretike, dođu jako iscrpljene i to može biti opasno po njihovo zdravlje”, kaže ona.

Prema rečima doktorke Stefanović, tokom noći su obavljene 102 intervencije, a brojke za kovid su dobre.

Najviše ih, kaže, brinu traume na kupalištima.

„Povrede glave moraju da se voze na neurohiruršku kliniku, da bi se utvrdilo da li iza toga nešto stoji. Apel za sve roditelje i za svu decu, poslušajte savete lekara, zaista je važno“, rekla je ona za N1.Naglašava da „svi koji ne moraju ne izlaze u najtoplijem delu dana od 10h do 16h“.

„Najpametnije je hroničnim pacijentima da ostanu u rashlađenim prostorijama, ako ne moraju da napuštaju svoje stanove, ako moraju, neka to ne bude u najtoplijem delu dana.

Svi uz sebe moramo imati nešto što ćemo piti da bi nadoknadili tečnost, ali i nešto slano jer se gube i elektroliti, kao i slatko jer naše srce troši mnogo energije da bi održalo unutrašnju temperaturu. Dolazi mnogo mladih žena koje u ovom trenutku zbog predstojećeg leta drže neke monstruozne dijete, koje uključuju nekakve diuretike, dođu jako iscrpljene i to može biti opasno po njihovo zdravlje“, kaže ona.

U slučaju da neko kolabira ispred nas, kaže da prvo treba da proverimo da li je svesna i da li diše.

„Ako ne dolazi svesti, ali diše, osobe koje su bez svesti, a dišu, okrenete na bok, zabacite glavu da bi mogle da dišu i zovete Hitnu pomoć.

U svakom slučaju nećete pogrešiti ako pozovete Hitnu pomoć, ali morate da uradite ono što je neophodno na licu mesta, jer je naše vreme stizanja 10 minuta, a to može biti kobno po nečiji život. Ostanite, nemojte prekidati vezu, slušajte uputstva lekara sa centrale 194, za to vreme će ekipa stići“, kaže ona.

One koji planiraju putovanje savetovala je da krenu na put odmorni.

„Krenite na put odmorni, krenite svesni da je vruće, pravite pauze redovno da se protegnete, da cirkulacija proradi, ponesite dovoljno tečnosti, nešto slano, nešto slatko i kada osetite i najmanje znake umora, stanite negde“, kaže ona.

Izvor: N1