SLANA JELA

5 IDEJA ZA ZDRAV DORUČAK: NAPUNITE SE ENERGIJOM KOJA ĆE TRAJATI CELI DAN

Podijelite sa prijateljima

Za mnoge od nas doručak je najvažniji obrok i uvek odvojimo dovoljno vremena da napravimo, kako bismo pojeli nešto što će nam dati energiju za ceo dan.

Međutim najčešće pribegavamo receptima koji su brzi i pa uglavnom pripremamo smutije ili jedemo voće u hodu. Međutim, postoje jednako jednostavni recepti koji zahtevaju samo mrvicu više vremena, a mogu da razbiju jutarnju rutinu.

Većina nas voli dobar sendvič za doručak, ali ih treba izbegavati jer nisu preterano zdravi. Što i jeste istina ukoliko vam se sendvič sastoji od belog hleba, masnog namaza i ako je prepun mlečnih proizvoda i narezaka.

Srećom postoje zdravije varijante koje će vam dati energije za sve obveze koje imate tokom dana. U nastavku vam donosimo nekoliko ideja kako da napravite zdravi sendvič za doručak i uživate u raznolikosti.

SENDVIČ S OMLETOM, KOZJIM SIROM I AVOKADOM

Za ovaj ukusan sendvič biće vam potrebna 4 jaja, 1/2 šoljice kozjeg sira, zreli avokado 4 parčeta hleba od celih žitarica, malo soli i bibera. Od 4 jaja napravite omlet. Avokado zatim zdrobite u finu kašu i namažite na dva parčeta hleba, a omlet podelite na dva dela i svaki namažite s kozjim sirim, a sir malo posolite. Zatim omlet sa sirom preklopite i stavite na hleb premazan avokadom, a preostalim parčićima završite svoj ukusan sendvič.

KESADILJA SA SPANAĆEM

Verovatno se pitate kako to da se kesadilja može pojesti za doručak? Međutim, reč je obroku koji je idealan za jutro, samo u njega morate staviti prave namirnice. Kupite tortilje koje su napravljene od kukuruza ili celih žitarice, kao i spanać, jaja i avokado. Spanać kratko blanširajte, a od jaja napravite kajganu. Zatim ih spojite u smesu, a pre toga ugrejte tortilje na tiganju. Donju tortilju premažite kašom od avokada (koji ste prethodno zgnječili) i na njega posložite smesu od jaja i spanaća i preklopite s drugom tortiljom. Podelite na trouglove i dobili ste ukusnu i zdravu kesadilju.

BURITO SA POVRĆEM

Ista stvar kao i s kesadiljom. Iako je reč o jelu koji se inače konzumira za ručak, vi ga s promenom sastojaka u potpunosti možete prilagoditi za doručak. Ponovo u tortilju ubacite one namirnice koje će vam dati energije za ceo dan. Tu su neizostavni avokado uz kojeg možete još staviti paradajz, pasulj, papriku, blitvu (koju prethodno blanširate), a sve možete začiniti sa grčkim jogurtom koji prethodno možete začiniti. Ako vam samo povrće nije dovoljno za doručak, uvek možete napraviti još jedan voćni smuti uz ovaj ukusni burito.

TOST S AVOKADOM I POŠIRANIM JAJIMA

Ovo je jedan od onih klasičnih recepata, koji se mora nalaziti na svakom popisu zdravih recepata. Avokado vam nudi zdrave masti i nešto vlakana, ali uz to obavezno pripremite omlet ili tvrdo kuvano jaje kako biste obezbedili i potrebnu energiju iz proteina. Mi vam ovaj put predlažemo da probate da napravite poširana jaja jer tako ona neće imati ni mrvicu ulja u sebi, koje ionako ne želite.

ZAMOTULJAK S POVRĆEM I JAJIMA

Ovaj sendvič svideće se i onima koji nisu toliki obožavatelji doručka i postoji velika mogućnost da će hteti da ga naprave bar za ručak. Za ovaj sendvič potrebne su vam pečurke, avokado, jedno jaje, feta sir i paradajz. Sve navedene sastojke ubacite u tiganj i od toga napravite kompaktnu smesu kojom zatim punite tortilju. Samo zamislite kako se ukusi stapaju dok se jaja i feta sir prožimaju, a svežinu daje povrće. Ovaj doručak ćete sigurno više puta ponavljati.

Izvor: stil